26.1 C
Lloret de Mar
Un usuari, mirant Netflix (semana).

La contaminació “invisible” de veure Netflix o fer una cerca a Google

Provocada pel consum d’electricitat necessari per al manteniment dels potents centres de dades que processen els moviments digitals de tot el planeta.

Un usuari, mirant Netflix (semana).

Darreres Notícies

Veure una pel·lícula o una sèrie a Netflix, HBO, Filmin o qualsevol altra plataforma digital, té un cost mediambiental i contribueix a l’escalfament global, segons ha publicat el portal 324.cat. 

Una contaminació invisible que molts usuaris d’aquestes plataformes desconeixen. És la contaminació que provoca el consum d’electricitat necessari per al manteniment dels potents centres de dades que processen els moviments digitals de tot el planeta. Una contaminació que equival a la que emet un país de la grandària d’Espanya

I és una xifra que no para d’augmentar a mesura que la digitalització arriba a més sectors de la societat i es multipliquen els usuaris d’aquestes plataformes de continguts multimèdia. 

Però és difícil quantificar el cost ecològic que cadascuna d’aquestes plataformes digitals tenen per al planeta. Netflix, per exemple, reconeix que veure una hora dels seus continguts suposa una emissió de 55 grams de CO2, i ho compara amb la despesa de fer quatre bosses de crispetes al microones. 

L’investigador de l’Internet Interdisciplinary Institute de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Xavier Vilajosana, explica que la causa d’aquesta despesa energètica és el manteniment dels centres de dades on es processen les transaccions digitals globals. 

Una contaminació que no només provoquem quan mirem sèries o pel·lícules en streaming, també contaminem quan fem una videotrucada per Zoom o altres aplicacions, quan fem servir els cercadors d’internet com Google o quan mirem vídeos a YouTube

Alguns estudis han quantificat l’impacte ambiental d’aquestes accions tan quotidianes en els nostres dies. Per exemple, les 47.000 recerques que Google processa cada segon generen 500 quilograms de CO2. 

I el consum energètic de YouTube en un any provoca emissions que superen els 10 milions de tones, una xifra similar a la contaminació que genera en el mateix període la ciutat escocesa de Glasgow

spot_img

El + Vist