Els pescadors fan vaga. La protesta va començar ahir i s’allarga avui dimarts. Denuncien el pla europeu que vol reduir a 28 els dies que poden pescar en tot l’any. La mobilització afecta en concret la flota catalana d’arrossegament, que ha quedat amarrada a port per donar suport al govern espanyol, que aquests dies negocia per evitar la reducció de dies de pesca.
La nova regulació de la Comissió Europea preveu una retallada dràstica dels dies de pesca. Mentre que aquest any han pogut sortir entre 100 i 110 dies, de cara al 2025 es planteja una reducció del 80%, de manera que podran sortir només entre 20 i 28 dies en tot l’any.
La normativa també afectaria les peixateries que venen peix de proximitat, com és el cas de l’establiment d’en Toni Pujol, peixater i pescador de Lloret de Mar.
“A mi m’afectaria moltíssim si es prenguessin aquestes mesures, perquè jo el 90% del peix el tinc de Blanes i de Lloret”
Toni Pujol
Toni Pujol és molt crític, perquè considera que la proposta de la Unió Europea és “nefasta”. Segons explica, la voluntat de les autoritats europees és concentrar tota la flota pesquera al nord d’Àfrica i que les companyies multinacionals distribueixin tota la pesca a Europa.
“És una mesura nefasta per al sector pesquer, perquè no es pot permetre que l’arrossegament només pugui pescar 27 o 28 dies”
Toni Pujol
Si s’aplica la dràstica mesura, el sector pesquer del mediterrani està sentenciat a mort. Toni Pujol remarca que en tot el Mediterrani hi ha uns 550 quillats (barques d’arrossegament), cadascuna amb 5 o 6 persones, el que vol dir que unes 3.000 persones haurien de plegar automàticament.
Els dies de pesca permesos a l’any ja es van començar a limitar molt el 2019, però ara es vol arribar a un límit inassolible, segons Pujol. Fa cinc anys, es va aprovar que es poguessin sortir a pescar 220 dies a l’any, amb subvencions d’un mes i mig per part de l’Estat espanyol. El 2023, es va reduir a 120 dies, sense ampliar l’ajuda econòmica. Ara, la voluntat és que siguin 27 o 28 dies.
Malgrat que la mesura és massa dràstica, Toni Pujol reconeix que és necessari fer alguna acció per revertir la situació actual, en què el peix arran de costa està desapareixent. En aquest sentit, explica que el 2027 està previst que la secció d’Alimentació i Agricultura de l’ONU faci una revisió del fons marí. És llavors, creu, quan caldria buscar una solució.
Toni Pujol
“Està bé que es miri la fauna marina, però no amb aquesta dràstica solució que volen implantar a la comunitat europea”
La reunió dels ministres d’Agricultura i Pesca dels 27 continua aquest dimarts, després que aquest dilluns no hagin pogut resoldre una de les qüestions més polèmiques d’aquest mandat de la Comissió Europea, que és reduir dràsticament els dies en què es pot pescar al Mediterrani.