La policia local de Lloret de Mar duu a terme una quinzena d’actuacions a l’any amb els aparells desfibril·ladors que porta en els seus vehicles. Els anomenats DEA permeten atendre amb rapidesa una persona que pateix un atac de cor.
És fonamental que s’actuï durant els primers minuts de l’aturada cardiorespìratòria, perquè hi hagi més possibilitats de remuntar la víctima. Això va passar a finals de juliol, en un cas que va atendre la policia local i que va permetre remuntar un home de 43 anys que havia tingut un atac de cor a Lloret, tal com ha explicat Hèctor Morcillo, agent de la policia local.
“En menys de 4 minuts se li van practicar maniobres de reanimació cardiopulmonar, i en menys de 7 minuts la patrulla informa que la persona ha recuperat el pols, després se’n van ocupar els sanitaris”
L’home en qüestió va ser traslladat a l’hospital Trueta de Girona, i després d’uns dies ingressat es va recuperar sense seqüeles.
Es dona la circumstància que l’home és la persona número 100 que, després de patir un atac de cor, és salvada gràcies a la xarxa de desfibril·ladors que hi ha a les comarques de Girona.
Com diem a Lloret, la policia local -que disposa de 19 aparells als seus vehicles, pels quals ha rebut formació- practica una quinzena d’actuacions anuals.
“és un recurs molt eficaç”
La xarxa de desfibril·ladors del programa Girona, territori cardioprotegit de Dipsalut ja ha salvat la vida a cent persones que havien entrat en aturada cardíaca des del 2011 -quan es van començar a instal·lar- fins ara. Actualment ja n’hi ha un miler arreu de les comarques gironines. Una xifra que converteix el territori en el més cardioprotegit de tota Europa.
Lloret de Mar, que des de bon principi es va sumar al programa, compta amb 15 desfibril·ladors a la via pública, i 19 de mòbils per a la policia local, protecció civil i el vehicle de platges. A més, durant la temporada d’estiu, es disposa de 6 aparells mòbils més, ubicats als mòduls dels socorristes de les platges.