L’Ajuntament ha posat damunt de la taula la proposta de reduir l’horari d’obertura de les botigues de Lloret de Mar, fent-les tancar una hora abans a les nits els mesos d’hivern, de les 22h a les 21h. La idea no ha agradat gens al sector, que considera que seria un “retrocés” en relació al règim d’excepcionalitat de què gaudeix la destinació pel que fa als horaris dels comerços.
La proposta es va exposar en una reunió, feta dies enrere, entre el consistori, els gremis i sindicats. El motiu és que a l’estiu, abans del 4 d’agost, s’ha de renovar l’excepcionalitat turística de Lloret de Mar. D’aquí, la trobada per escoltar les diferents parts implicades.
La regidora de Promoció Econòmica, Cristina Aymerich, assegura que “no hi ha res decidit”. Per part del govern, assenyala que volen “ajudar el comerç local” i que la proposta té per objectiu “millorar la conciliació laboral i familiar dels treballadors”.
Davant d’aquest plantejament, els comerciants es mostren contraris. Tico Alsina, gerent del sector, respon que “volem excepcionalitat tot l’any, Lloret no té res a veure amb l’horari general de Catalunya i temem que si s’adopta hi hagi retallades a les plantilles, que ja són prou petites i tenen els horaris pactats”.
En la mateixa línia dels comerciants, Jordi Martinez (Junts, que han emès un comunicat) també demana que “no es tiri per terra la feina feta fins ara”.
Els sindicats, a favor de la proposta
Per la seva banda, CCOO i UGT han emès un comunicat conjunt on mostren el suport a la proposta del govern local. Consideren que mantenir “horaris d’obertura tot l’any a hores intempestives” només atrau un “turisme de baixa qualitat” i això fomenta “una explotació extensiva”. Els sindicats també consideren que l’excepcionalitat horària no afavoreix els petits comerços i tan sols és positiva per a grans establiments, qui poden generar torns de treball i contractar més personal.
CCOO i UGT asseguren que podrien donar suport a mantenir l’excepcionalitat sempre que comportés la creació d’una ocupació de qualitat i una millora retributiva per treballar els diumenges i festius. Per això creuen que mantenir la mesura com s’ha fet fins ara demostra que només comporta “un empitjorament” de les condicions laborals dels treballadors al sector serveis i una “distribució irregular de la jornada” que impedeix la conciliació entre vida laboral i familiar.