Lloret de Mar se suma a la celebració dels 10 anys del Teatro Real, amb una projecció de l’òpera La traviata, que es farà de manera simultània en municipis d’arreu de l’estat. Així doncs, aquest dissabte, l’òpera de Verdi es podrà veure en places, ajuntaments, institucions, museus i centres culturals de tot el territori. A Lloret de Mar, la projecció es farà al Teatre.
La traviata, un dels títols més coneguts de Verdi, és l’última òpera de la temporada del Teatro Real, en la icònica producció de Willy Decker amb les veus d’Adela Zaharia, Xabier Anduaga i Arthur Rucinski en els papers principals. Aquesta obra, inspirada en la novel·la La dama de les camelias, d’Alexandre Dumas, narra amb realisme i cruesa la història d’una cortesana, Violetta Valéry, que és utilitzada per una societat hipòcrita com a objecte de plaer i luxe i després condemnada sense pietat quan intenta sortir de la seva condició.
El director artístic del Teatro Real, Joan Matabosch, explica que l’òpera va ser un fracàs en la seva estrena a Venècia, l’any 1853, perquè el públic se sentia directament al·ludit per uns personatges en els quals podien reconèixer-se i per un desenllaç presidit per l’agonia d’una dona jove condemnada per una malaltia com la tuberculosi, que en aquella època horroritzava.
“En el seu moment es va rebre com un insult pràcticament, en un públic que es veia reflectit en el que succeïa a l’escenari”
Joan Matabosch
En l’actualitat, però, és una de les òperes més estimades i demandades pel públic de tot el món, tant per la seva música, com per les seves àries i el seu dramatisme, que l’han convertit en la gran representant de l’art líric.
Per la seva rellevància, Joan Matabosch apunta que La traviata és una òpera que agrada tant als amants del gènere com a les persones que s’hi endinsen per primera vegada.
“És una obra que permet adonar-se de com d’excepcional i especial i singular que és l’òpera i la recomano fins i tot a qui no hagi vist mai una òpera”
Joan Matabosch
Una opinió que comparteix el regidor del Teatre de Lloret, Frederic Guich.
Frederic Guich
“És una òpera fàcil per atraure un nou públic que potser no està avesat en aquest art”
Per al Teatro Real, La traviata és encara més simbòlica, perquè va ser l’òpera que va posar fi a la pandèmia quan es va convertir en el primer teatre del món a obrir les seves portes. Per això ha estat l’escollida per celebrar el desè aniversari de l’equipament i aquest dissabte es podrà veure de manera simultània en projeccions a municipis d’arreu de l’estat. A Lloret, serà al Teatre, a partir de les nou del vespre. Les entrades són gratuïtes, però cal descarregar-se la invitació a través del web del Teatre.