Lloret de Mar se suma al llistat de municipis a qui l’ACA ha sancionat per excedir el consum d’aigua durant l’emergència per sequera. El consistori ha rebut una multa de prop de 30.000 euros corresponent al mes de setembre, tal i com han explicat fonts municipals en una roda de premsa avui sobre la sequera.
El regidor Nino Gómez explica que la sanció, rebuda fa 10 dies, és per no complir amb l’estalvi marcat per la sequera, però que “hem presentat al·legacions, ja que les dades amb què es basa l’ACA no són reals, en concret el nombre d’habitants”. L’Ajuntament està a l’espera de rebre la resposta de la Generalitat per saber si finalment la multa “es pot reduir o treure”. En els últims dies, l’ACA ha sancionat altres municipis catalans pel mateix motiu, com Begur, Sitges, Caldes de Malavella, Matadepera, Vallromanes o Palau-saverdera, alguns dels quals també han presentat al·legacions.

La situació s’ha posat de manifest en una roda de premsa feta avui dijous, per explicar el pla de treball per a la gestió sostenible de l’aigua arran de la sequera a Lloret de Mar. En aquest sentit, l’alcalde Adrià Lamelas ha volgut deixar ben clar que “a Lloret no hem de patir, tenim l’aigua garantida”, a més d’anunciar campanyes de conscienciació per a veïns i turistes.
En un context de sequera severa, Lloret de Mar ha intensificat durant aquest any l’ús d’aigua regenerada per a usos públics com la neteja de clavegueram, el reg de zones enjardinades, la neteja de via públic, o l’abastiment de camions de bombers i protecció forestal. Tot plegat ha servit per assolir un estalvi del 23% d’aigua potable per aquests usos amb la utilització de més de 3 milions de litres d’aigua regenerada en un any.
Noves connexions per la xarxa pública d’aigua regenerada
Al 2024 l’objectiu és fer créixer la xarxa a la zona del Rieral amb nous punts de connexió, tot i que aquesta part del projecte està pendent d’una intervenció prèvia que ha de dur a terme l’ACA en aquesta mateixa zona. Així mateix, el 2024 s’invertiran 500.000 euros per l’actualització de canalitzacions de la xarxa d’aigua potable, a fi de prevenir fuites d’aigua que es poguessin produir en zones on les instal·lacions són més antigues.
Paral·lelament, el sector privat continua implementant mesures d’estalvi d’aigua, particularment en els hotels, càmpings i allotjaments turístics. Després de l’anunci d’ajuts públics de la Generalitat, el sector prepara també projectes per adaptar els establiments i poder-los connectar a la xarxa pública d’aigua regenerada.
Segons Enric Dotras, president del gremi d’hostaleria de Lloret, l’estalvi és del 30% al 40% en els establiments que han adoptat mesures com reducció d’aigua a les piscines, substitució de banyeres per plats de dutxa o reutilització de l’aigua per a tasques de neteja, entre d’altres.