23.6 C
Lloret de Mar
Façana municipal

L’Ajuntament rebaixa la taxa d’escombraries un 3’5% als habitatges normals

En els establiments comercials es baixa un 9%. S'incrementa, en canvi, el servei de recollida d'escombraries en els habitatges d'ús turístic. Les ordenances fiscals del 2017 també rebaixaran un 50% la zona blava per a residents.

Façana municipal

Darreres Notícies

Lloret de Mar serà el municipi de la Selva de més de mil habitants que menys pagarà per la recollida d’escombraries. Segons les ordenances fiscals per al 2017, aprovades al ple d’aquest dimecres, el cost per habitatge serà de 117’3 euros l’any, un 3,5% menys.

Ho afirma l’equip de govern, que també ha explicat que s’incrementarà el cost de recollida en els habitatges d’ús turístic (HUTs). En concret, aquests habitatges pagaran el doble que els normals per aquest servei. L‘alcalde, Jaume Dulsat, insisteixen en què no és un càstig per als propietaris dels HUTs, sinó que simplement es regula una activitat econòmica que fins ara no s’havia contemplat a les ordenances fiscals. D’altra banda, també s’ha rebaixat la recollida d’escombraries en establiments comercials un 9%.

Tot plegat ha generat moltes crítiques per part del MILLOR. El portaveu, Marc Fuertes, creu que aquesta rebaixa en els establiments comercials és molt petita, tenint en compte que a Lloret es paga un 400% més car el servei en aquests establiments que a la mitjana de l’Estat espanyol. Això són, segons Fuertes, entre 2.000 i 4.000 euros l’any per a cada establiment. El regidor també veu malament que s’incrementi el cost del servei als habitatges d’ús turístic, ja que no està demostrat que generin més deixalles. Com a exemple, diu que els visitants pot ser que sovint facin els àpats en restaurants o que hi hagi molts habitatges d’aquest estil que només estiguin llogats en temporada alta. I també critica que tothom pagui el mateix en funció del tipus d’habitatge o establiment, sense tenir en compte quantes deixalles es generen en realitat. 

Davant de tot plegat, Marc Fuertes creu que s’està beneficiant l’empresa de recollida d’escombraries –que rep vuit milions d’euros l’any- per davant dels interessos dels ciutadans.

Des de l’equip de govern ho neguen de manera rotunda. El regidor d’Hisenda, Albert Robert (PDC), apunta que tothom pot fer una lectura subjectiva de les noves ordenances, però assegura que són unes bones ordenances, que milloren les de l’any passat i que beneficiaran a la ciutadania. Entre altres coses, perquè la proposta aprovada té en compte que si el Govern central incrementa el valor cadastral un 8%, l’IBI per als lloretencs només s’incrementarà un 0’99%, ja que el gravamen es baixarà a 0’72 punts; mentre que si l’Estat no toca el cadastre, l’IBI no variarà. També assegura que milloren les anteriors ordenances el portaveu d’ERC, Jordi Orobitg, membre de l’equip de govern.

A banda del MILLOR, qui tampoc no va donar suport a les ordenances és ICV – EUiA, que va criticar que l’equip de govern no s’ha assegut a negociar amb ells, segons ha apuntat el portaveu, Xavier Rodríguez Pacios. Els ecosocialistes demanaven, sobretot, dues mesures: que es rebaixés el mínim de consum d’aigua i que els guals paguessin en funció de la quantitat de cotxes que hi ha en cada aparcament.

Des del govern han dit que la mesura dels guals no es pot aplicar, mentre que estudiaran la possibilitat de reduir el mínim de consum d’aigua. El que nega de manera rotunda el govern és que no hagin volgut negociar. De fet, remarquen que han comptat amb el suport de quatre regidors de l’oposició, malgrat no necessitar-ho en tenir majoria absoluta.

Dos d’ells són els membres de C’s, que assenyalen que el govern ha acceptat la majoria de les seves propostes. Una de les propostes més destacades era la reducció del 50% del cost de la zona blava per als residents al municipi. El portaveu del PSC, Antonio Lorente, regidor de Mobilitat, creu que és una molt bona iniciativa.

ELLSSP també va donar suport a les ordenances fiscals per al 2017. El portaveu, Paulino Gracia, assenyala que la mesura la van proposar ells i que és necessària tenint en compte que en molts habitatges d’ús turístic s’hi allotgen més persones de les que està permès i, per tant, generen més escombraries que els residents en un habitatge normal. 

Les ordenances fiscals són el pas previ a l’aprovació del pressupost general, que es preveu aprovar abans d’acabar l’any.

spot_img

El + Vist