Una nova exposició a la Casa de la Cultura mostra les barbaritats constructives perpetrades des dels anys 50 fins a l’actualitat a la Costa Brava. Va a càrrec del periodista Miquel Riera, que l’ha titulada Costa Esbravada.
El periodista presenta la seva particular visió fotogràfica del que considera “bestieses urbanístiques i arquitectòniques” que s’han construït al llarg del litoral gironí, que opina que han “esbravat” el paisatge.
“La Costa Brava era un xampany de primer nivell i l’hem esbravat, sobretot a partir dels anys 60 i 70, però també durant els anys de la democràcia”
Miquel Riera

Malgrat que els últims anys ha incrementat la consciència social sobre la problemàtica de la construcció descontrolada en zones naturals, Miquel Riera denuncia que encara hi ha moltes amenaces i cal seguir combatent de manera activa.
“És evident que hi ha més consciència, hi ha hagut lluites que han aconseguit protegir zones, però les amenaces hi són”
Miquel Riera
L’exposició compta amb el suport de l’Ajuntament, SOS Lloret, SOS Costa Brava i Foto Torroella. Es pot visitar fins al 14 de desembre i es complementarà amb una xerrada, aquest dissabte, a les dotze del migdia, titulada Amenaces i reptes urbanístics a Lloret de Mar. La conferència comptarà amb representants de SOS Lloret i de SOS Costa Brava.
A més a més, l’exposició coincideix amb la publicació de la novel·la L’ombra dels ocellots, del mateix Miquel Riera, editada per La Campana. Una novel·la que transcorre durant la transició i que se centra també en l’especulació urbanística.

L’argument és el següent: a Vilavella, un poble de l’Empordà, en Nandu Sureda, l’últim alcalde franquista, mou tots els fils d’un règim que agonitza per tirar endavant una gran urbanització que destruirà una zona d’aiguamolls, clau en la migració de molts ocells. En Genís Amer, un jove ornitòleg, lidera l’oposició al projecte urbanístic amb l’ajuda d’uns partits polítics locals que, malgrat tot, semblen més interessats en les imminents primeres eleccions municipals democràtiques que no pas en la lluita ecologista.