Un consum més planificat, reflexiu i de proximitat. Aquestes series les claus de cara a les compres de Nadal, tant pel que fa als productes per als àpats com als regals.
Albert Vinyals, expert en psicologia del consum, ens ofereix una sèrie de consells a l’hora de fer les nostres compres, com ara comprar, sempre que puguem, en establiments físics.
“El més important a tenir en compte a l’hora de fer les compres de Nadal és pensar, d’una banda, el lloc on ho fem, ara que estem en una època en què creixem molt les estafes en línia, sempre que podem anem a comerços físics on sabem que, si hi ha un problema, el dia següent tornem i aquella botiga segueix existint allà”
Albert Vinyals
Un altre aspecte important és que les compres siguin pensades, tenint en compte els gustos de la persona que ha de rebre el regal.
“Cal sortir de l’equació que ‘com més car és el regal, més amor estàs mostrant’ i simplement pensar en alguna cosa que pugui agradar a l’altra persona i li faci il·lusió”
Albert Vinyals

I les compres han de ser, també, planificades. En aquest sentit, es recomana fer una llista dels productes que es necessiten per evitar les compres impulsives o poc meditades.
“Sabent que són unes dates que seguríssim que s’acabarà comprant, a la que podem anticipar molt possiblement sortiran regals molt més adequats”
Albert Vinyals
També cal tenir en compte que pels vols de Nadal sovint se solen apujar els preus, sobretot de l’alimentació, i, per tant, és interessant fer les compres amb antelació. I per no gastar més del compte, és important cenyir-se al que és necessari.
“Per evitar gastar més del compte, és d’evitar comprar més del compte, per tant, sempre que planifiquem unes compres, fem una llista i ho anem pensant segur que gastarem menys”
Albert Vinyals
La compra pensada i planificada és especialment important a l’hora de fer regals a la mainada.
“Moltes vegades els adults es queixen que els infants tenen de tot i no valoren els regals, però possiblement no els valoren perquè se’ls ha sobreregalat, per tant, cal pensar en coses que realment els fan il·lusió i els poden ser útils”
Albert Vinyals
Albert Vinyals posa èmfasi també en què sempre és preferible comprar en comerços de proximitat i tenir en compte que si es trien productes fets a l’entorn més proper, es reforça l’economia local i s’ajuda a reduir la contaminació que produeix el transport. “És interessant pensar a qui destinem els nostres diners: qui ha produït aquest producte, com l’ha produït…”, comenta Vinyals. Per tant, amb un consum de proximitat també fem un consum més sostenible mediambientalment, alhora que contribuïm al creixement i al desenvolupament del nostre país. I una bona opció, en lloc dels regals materials, sempre són les experiències.
“Sobretot de cara als adults, viure experiències plegats són coses que de vegades perduren molt més en el temps que objectes físics que, un cop oberts, de vegades no es fan ni servir: una cinquena part de la roba que tenim a l’armari s’ha fet servir 1 o 0 vegades i això diu molt del sobreconsum que tenim”
Abert Vinyals
Els últims quinze anys, hi ha dos canvis destacats a tenir en compte. El primer és que els clients busquen cada cop més les ofertes, però cal anar amb molt de compte, perquè sovint els descomptes destacats són una estafa. Segons Vinyals, “per la crescuda del comerç en línia, s’ha disparat molt la idea d’intentar cercar productes amb oferta quan, per molts tipus de comerços, es gairebé impossible i, quan s’analitzen els preus, veiem que moltes d’aquestes ofertes són mentida”
“Molt possiblement, quan un producte és molt barat, algú hi ha perdut: el planeta, els seus treballadors o, de vegades, som nosaltres mateixos, perquè hi ha una estafa al darrere”
Albert Vinyals
L’altre gran canvi és que cada cop es consumeix més. Albert Vinyals alerta que la situació és molt sorprenent, sobretot quan es compara amb altres països europeus: “Els últims anys gastem molts més per Nadal i ho veiem, sobretot, quan comparem dades amb Europa, ja que, tot i haver passat una crisi econòmica que ens ha afectat molt més que a la majoria de països europeus i que encara arrosseguem, seguim sent el país, juntament amb el Regne Unit, que gastem més al Nadal”, explica Vinyals.
“Gastem gairebé el triple que un holandès i gairebé el doble que un alemany quan, en canvi, si mirem els sous mínims a Holanda és gairebé el doble que aquí”
Albert Vinyals
Per tant, el més important a l’hora de fer les compres de Nadal és pensar on comprarem, què comprarem, centrar-nos en regals que realment siguin útils i facin il·lusió, que no cal molt volum, ni comprar coses molt cares i recordar que una bona opció és regalar experiències.
“Ens hem de replantejar si realment cal gastar tant en aquestes dates”
Albert Vinyals
En definitiva, Albert Vinyals insisteix en què cal plantejar-nos si realment cal gastant tant en aquestes dates.