15.2 C
Lloret de Mar

Les escoles i instituts de Lloret celebren el Dia de la Pau i la No-violència

El 30 de gener es commemora l'aniversari de la mort de Mahatma Gandi, el líder pacifista amb més repercussió de tots els temps.

La paraula PAU escrita pels alumnes del centre (Escola Immaculada Concepció)
La paraula PAU escrita pels alumnes del centre (Escola Immaculada Concepció)

Darreres Notícies

Avui és 30 de gener i els centres educatius celebren el Dia Internacional de la No-violència i la Pau. La data coincideix amb l’aniversari de la mort de Mahatma Gandi, el líder pacifisca amb més repercussió mundial, que l’any 1948 va ser assassinat per defensar unes idees que promovien la no-violència i la resistència pacífica davant de la injustícia. Amb motiu d’aquesta efemèride, avui coneixem de quina manera commemoren la jornada alguns centres de Lloret.

servicios profesionales jimenez

Val a dir que tots els centres han manifestat que treballen els valors de la pau i el respecte durant tot l’any, malgrat que aprofiten aquesta jornada per posar-hi èmfasi.

A l’escola Àngels Alemany, per per exemple, els alumnes nouvinguts han preparat un poema i un manifest, que també es llegirà en ucraïnes, atès que hi ha molts alumnes ucraïnesos que han arribat al centre els últims mesos, arran de la guerra a Ucraïna. A més a més, cada classe escriurà un desig relacionat amb la pau. Ho ha explicat una de les mestres de música i membre de la comissió de festes de l’escola, Mariona Lavín.

“La pau és un tema que sempre ha entrat dins les aules, però aquest any encara s’ha accentuat més per l’arribada de molts infants, majoritàriament ucraïnesos, arran del conflicte bèlic”

Mariona Lavín

A l’escola Esteve Carles, tal com ha explicat la coordinadora de la comissió de festes, explicaran contes, miraran algun vídeo que tracti sobre les diferents perspectives de la pau i, alhora, cada classe dibuixarà un colom i el símbol de la pau per penjar a les finestres del centre. A més a més, escriuran desitjos al mur dels desitjos i tot l’alumnat s’asseurà al pati per dibuixar un símbol de la pau gegant. Ho ha comentat Ana Belén, coordinadora de la comissió de festes.

“La pau, juntament amb el respecte, ho treballem cada dia de l’any, ja que és la nostra base de bon funcionament, però potser aquest dia ho enfoquem d’una manera més lúdica i especial per prendre consciència”

Ana Belén

A l’escola Immaculada Concepció, tenint en compte el lema que treballen durant tot el curs, n’han escollit un de concret per aquesta celebració: ‘Cuidem la pau’. Aleshores, tots els alumnes hauran de pensar com poden cuidar la pau i, a més, es concentraran tots al pati per dibuixar un cor gegant i la paraula pau. Ho ha explicat Cuqui Carvajal, que és cap de Pastoral.

“Enguany, el lema de la nostra escola és ‘Cuida’t, cuida’m’ i hem volgut lligar la celebració amb aquest lema i ho fem amb el lema de ‘Cuidem la pau’”

Cuqui Carvajal

Pel que fa a l’escola Pompeu Fabra, els alumnes d’infantil expliquen el conte del senyor Guerra i la senyora Pau i fan debat, a banda d’enganxar els seus noms a la paraula Pau, que està enganxada a la marquesina i ho veuen totes les famílies. A primària, els nens i nenes veuen vídeos i fan debats, a banda d’escriure en un full gran, entre tots, frases relacionades amb la pau i, en grups, fan un núvol on les gotes de pluja són missatges de pau.

“Els alumnes d’infantil escriuen el seu nom dins de la paraula pau, que està enganxada a la marquesina i la veuen totes les famílies”

Anna Fàbregas

Als instituts també duen a terme diferents activitats, com al Sant Quirze, on durant aquesta setmana dediquen l’hora de lectura a llegir un text vinculat amb la pau, sobre el qual els alumnes han de reflexionar. A més, des de l’optativa d’arts plàstiques de 4t d’ESO, han fet un dibuix per enganxar a les parets del barracó, on es veuen dues mans que s’obren i en surt un colom i estan encerclades per altres mans. Els detalls, els ha donat la cap d’estudis de l’institut, Mireia Vilalta.

“Des del centre, la pau, la no-violència, el respecte… ho treballem diàriament, però aquests dies se’n fa una mica més d’èmfasi”

Mireia Vilalta

A l’institut Coll i Rodés, organitzen diferents activitats des de les àrees de música i socials. Per exemple, els alumnes de 3r han preparat un rap i l’alumnat de 4t d’ESO ha preparat un conte il·lustrat i musicat, que es titula ‘Salvar-te’, que han enviat als diferents centres de Lloret. També fan activitats a l’àrea de socials entorn la cultura de la pau i els canvis socials sense violència. El més destacat, però, és la participació a la UAP, un musical que es farà a Lloret entorn a la pau. Es titula ‘Poder’, hi participen diferents instituts de Lloret, com el Sant Quirze, i es representarà el 24 de febrer. N’ha donat els detalls Cèlia Tresserres, professora de música del Coll i Rodés.

“A la matèria de música, participen a la UAP, el musical per la pau que es farà a Lloret i porta per títol ‘Poder’. Tractem els temes del musical amb l’alumnat que hi actua i amb tot l’alumnat que l’anirà a veure”

Cèlia Tresserres

El director de l’institut Rocagrossa, Quique Molina, ha explicat que organitzen diferents xerrades a càrrec de Mossos d’Esquadra, com ara sobre internet segura i les xarxes socials, la responsabilitat civil a partir dels 14 anys o la violència masclista. A matèria de Cultura i Valors ètics llegeixen la carta dels drets humans i projecten la pel·lícula documental Promises, sobre la relació entre nanos palestins i israelians.

A banda de tot això, abans de Nadal van iniciar un taller d’habilitats socials amb les classes de 1r i 2n d’ESO i ara en treuen les conclusions.

“Estem traient els resultats de les relacions que s’estableixen dins de la classe i quines poden ser normals i quines conflictives perquè siguin conscients de com relacionar-se entre ells”

Quique Molina

A més a més, a l’institut Rocagrossa tenen actiu durant tot l’any el servei de mediació per resoldre els conflictes de manera pacífica i fomentar la bona convivència al centre.

Finalment, l’Institut Escola van traslladar la celebració a divendres passat, tal com explica la cap d’Humanitats del centre Sònia Garangou, que hi han dedicat l’hora de tutoria i han organitzat una nova edició del concurs de murals per la pau.

“Hem dedicat el Dia de la Pau d’enguany a reflexionar sobre la discriminació que pateixen persones del col·lectiu LGTBIQ+ a diferents països del món”

Sònia Garangou
El mural guanyador (IE Lloret de Mar)
El mural guanyador (IE Lloret de Mar)

Aquest és el repàs del que fan els diferents centres escolars entorn del Dia Internacional de la pau i la no-violència, que es commemora avui, 30 de gener. 

spot_img

El + Vist