Les famílies de Lloret reclamen, de manera “urgent i irrenunciable”, la creació d’una nova escola d’infantil i primària, una nova llar d’infants i un nou institut al municipi. Aquestes tres peticions són de caràcter prioritari, però la Interampa, que és l’agrupació d’associacions de famílies de tots els centres educatius, fa altres demandes al Departament d’Educació, a qui critica “la deixadesa” que té amb Lloret des de fa anys i que “cronifica la manca de places públiques”.
El resultat d’aquesta manca de places públiques és la saturació a les aules, que al seu torn ha provocat la creació de 23 bonys a infantil i primària i 4, a secundària. A més a més, el 77% dels grups d’I3 de la xarxa pública tenen ràtios per sobre del recomanat pel mateix Departament i al 68% dels grups de primària, les ràtios excedeixen el límit legal.
Un altre agreujant és que, davant de l’increment de grups més enllà de les línies previstes a cada escola, s’han hagut d’ocupar espais comuns i d’especialitat, com les aules d’informàtica, música o les biblioteques. A tot plegat, cal sumar-hi també l’alt percentatge de matrícula viva, amb les conseqüències que això comporta.
Tot plegat, està asfixiant els centres educatius públics de Lloret i, conseqüentment, posa en perill la qualitat educativa al municipi. Per denunciar-ho tot plegat, la Interampa ha convocat avui una roda de premsa, amb el suport de l’AFFAC (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya). Qui ha llegit el manifest és el vicepresident de la Interampa, Manel Ortiz.
“La creació amb caràcter prioritari d’un nou centre d’infantil i primària que acabi amb els bonys als centres i la saturació a les aules; la creació d’una nova llar d’infants que garanteixi plaça pública per a tots els infants de l’etapa 0-3 del municipi; i la creació d’un nou centre de secundàriaper al curs 2025-26 que garanteixi la disponibilitat d’aules d’especialització”
Manel Ortiz
La problemàtica s’arrossega des de fa anys; de fet, les famílies recorden que fa vuit anys que van començar a alertar de la situació als representants de la Generalitat. I no entenen “l’aparent i reiterada manca de planificació educativa” i la falta d’una voluntat i una estratègia clares per posar remei a la situació.
“Les famílies del municipi no podem entendre l’aparent i reiterada manca de planificació educativa, que condemna el nostre sistema educatiu a subsistir any rere any a base de grups improvisats i barracons indefinits”
Manel Ortiz
Altres peticions que fan són dotar l’institut Sant Quirze de línies de batxillerat i cicles formatius, a banda de planificar-ne la construcció definitiva per treure els barracons; planificar més hores i docents per a les aules d’acollida; crear un nou SIEI (suport intensiu d’escolarització inclusiva) com a recurs de suport educatiu a l’alumnat amb necessitats educatives especials.
Les famílies faran arribar una carta als Serveis Territorials per demanar que es constitueixi una taula de planificació i seguiment educatiu amb la presència del Departament d’Educació, l’Ajuntament de Lloret, les direccions dels centres municipals i la Interampa.
Així mateix, les famílies no descarten dur a terme noves accions si no s’estableix un compromís urgent i ferm per part dels Serveis Territorials i, en última instància, del Departament d’Educació de la Generalitat.