L’escola Pompeu Fabra ha fet durant aquest curs una prova pilot. Ha obert les portes a famílies, exalumnes i voluntaris, que han donat un cop de mà a les classes. La finalitat és ajudar els estudiants, implicar-se en el seu aprenentatge i aportar els seus coneixements culturals.
Ara que som al mes de juny, toca fer valoració i aquesta no pot ser més bona. Des del Pompeu Fabra el balanç és positiu, sobretot en el nivell emocional dels alumnes. Palak Ahuja i Teo Georgiev, de 4rt de Primària, expliquen que “m’han ajudat a entendre paraules i fases lectores”.
L’experiència, que rep el nom de comunitat d’aprenentatge, ha comptat amb la implicació de 25 exalumnes. Un és en Carles Vivas, que ha ensenyat “les parts d’una guitarra, tocar acords i afilar-la”.
Un paper fonamental ha estat el de les 113 famílies, que en aquest curs han format part de la comunitat del Pompeu Fabra. Dues mares, Sandra i Delphi, assenyalen que “ens ha agradat molt”.
Aquestes comunitats pretenen superar desigualtats, assolir l’èxit educatiu i millorar la convivència. És el cas de l’escola Joaquim Ruyra de l’Hospitalet de Llobregat, un centre de máxima complexitat que s’ha constituït com a comunitat d’aprenentatge. Dies enrere va oferir una formació al Pompeu Fabra. El director Miquel Charneco destaca que “el paper és ajudar a les aules, en matemàtiques, llengua… a més, aporten el seu bagatge cultural”.
Des del Pompeu Fabra, asseguren que, després de la pandèmia, era necessari obrir l’escola i establir una comunicació directa amb les famílies. Isabel Miranda, cap d’estudis, assegura que “la valoració extraordinària, ha donat motivació i impuls a nivell emocional, sobretot als alumnes”.