14.7 C
Lloret de Mar

L’església parroquial de Sant Romà acompleix avui 500 anys

El temple, construït amb estil gòtic català, data del 1522.

L'edifici de la parròquia de Sant Romà, a la plaça de l'Església.
L'edifici de la parròquia de Sant Romà, a la plaça de l'Església.

Darreres Notícies

Avui, 22 de juliol, una de les icones de Lloret de Mar -l’edifici de la parròquia de Sant Romà- fa ni més ni menys que 500 anys. Va ser inaugurada tal dia com avui del 1522.

servicios profesionales jimenez

Per commemorar un aniversari tan especial i rodó, avui s’hi fa una missa, a les 19h. Mossèn Martirià Brugada assenyala que a dalt del pòrtic de l’entrada hi ha una inscripció amb les dates de construcció i inauguració de l’edifici, a més del cost que va tenir a l’època de 3.000 lliures catalanes.

esglesia 1 1

Destaca que “és important recordar aquesta efemèride amb la missa d’obertura de la celebració, que s’allargarà durant el proper any en què farem petites millores a dins de l’església, ja que ja fa 15 anys de les reformes amb mossèn Narcís Ponsatí”.

Abans de la construcció d’aquesta església, la parròquia de Lloret es trobava als afores, al que ara es coneix com a Ermita de les Alegries. Però al segle XVI, es va escollir un nou emplaçament: l’esplanada a prop del mar que s’anomenava Sa Carbonera.

L’església va ser bastida amb estil gòtic català, amb una porta llevadissa i originàriament amb una nau única. Al llarg dels segles següents, es van anar construint capelles laterals, així com el retaule de l’altar major i altres elements.

esglesia 2

Les dues capelles laterals, la del Baptisteri i Santíssim Sagrament, són d’estil modernista, obra de Bonaventura Conill, de principis del segle XX.

De fet, una d’aquestes capelles, la del Santíssim, és una de les imatges més fotografiades a Lloret, amb la seva cúpula modernista, decorada amb teules de ceràmica vidriada de colors.

La construcció i la decoració d’aquesta capella la va pagar en exclusiva un dels “indianos” més rics de Lloret, Narcís Gelats. Havent aixecat el seu imperi a Cuba, en Narcís no va tornar mai a Lloret però va enviar tots els diners necessaris per sufragar la construcció de la capella en l’any 1916.

spot_img

El + Vist