Aquest divendres, 2 de maig, és el dia internacional contra el bullying o assetjament escolar. Un problema molt real que les escoles i centres educatius aborden de diferents maneres amb l’objectiu de prevenir i protegir d’aquest tipus de conductes.
A l’institut Coll i Rodés ja fa uns anys que s’ha creat la figura de l’alumne ‘coach’. Ajuda altres companys amb problemes ja siguin de bullying, integració, actitud o relació amb la resta. Aquests alumnes -que són voluntaris- reben una formació per part de l’institut i incideixen en aquests problemes de forma efectiva ja que els aborden “d’igual a igual”.
Esther Gómez, professora del Coll i Rodés, destaca que aquesta figura permet abordar “conflictes entre alumnes, malentesos en xarxes socials, comentaris ofensius al pati i fer companyia a qui està sol”.
Els alumnes ‘coach’ permeten detectar problemes o malestar abans que el professorat. Se’ls considera una ‘eina potent’ per a la resolució de conflictes. Ara mateix el Coll i Rodès compta amb una 30a d’alumnes ‘coach’, que cursen des de 3r de la ESO fins a 2n de Batxillerat.
A més d’aquesta figura, l’institut duu a terme altres activitats per prevenir el bullying, com un mur virtual amb missatges o el timbre musical amb les cançons ‘Caminem lluny” (Doctor Prats), “Se buscan valientes” (Langui) o “Grita” de Jarabe de Palo.
L’assetjament escolar, conegut com a bullying, té unes característiques que el defineixen més enllà d’un conflicte entre iguals. Es tracta d’un maltractament que s’inicia al centre escolar, que perdura en el temps i en el qual hi ha un abús de poder.