L’institut Rocagrossa ha estat reconegut com a Escola Blava Europea, una distinció que atorga la Unió Europea a aquells centres educatius compromesos amb la cultura oceànica i la sostenibilitat.
El reconeixement s’ha obtingut gràcies al projecte Rieres Camps, que es va impulsar fa quatre anys en el marc del Projecte Magnet, que vincula l’institut amb el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB).
El projecte, el du a terme cada curs l’alumnat de 3r d’ESO, que estudia les emissions de diòxid de carboni (CO2) en entorns de riera mediterrània del massís de cadiretes, tot contribuint a la recerca científica i a la conscienciació ambiental. La coordinadora de 3r d’ESO i del projecte Rieres Camps, Maria Capdevila, explica que l’alumnat fa una caminada fins a Tossa, en què analitza el CO2 en diverses ocasions i fan diferents activitats; dormen en un càmping i l’endemà tornen amb autobús.
“Fem una caminada de l’institut fins a Tossa i, durant el trajecte, es fan diferents mesures de CO2 a les rieres que hi ha a Tossa i d’aquí la relació amb els oceans, mars i rieres”
Maria Capdevila

Maria Capdevila està molt satisfeta del reconeixement que han obtingut amb aquest projecte, que és molt complet i transversal, ja que es treballa des de diferents àrees, com Naturals, Matemàtiques i Català.
“Afavorim la consciència ambiental, el compromís ciutadà, el treball en equip i el pensament crític, treballem el mètode científic i la recerca, ho enllacem amb científics reals que ens ajuden i, finalment, ho exposem”
Maria Capdevila
Amb el projecte Rieres Camps, doncs, l’Institut Rocagrossa se suma a la xarxa d’Escoles Blaves Europees, que promouen una educació activa, connectada amb la ciència i compromesa amb el futur dels ecosistemes marins i aquàtics. La certificació s’ha de renovar cada any.