L’Ajuntament ha aprovat les ordenances fiscals per al 2025 en el ple d’aquest dilluns. La principal novetat és que es crea una nova taxa d’escombraries que l’equip de govern qualifica de “més justa i equitativa” tant per als habitatges d’ús domèstic com per als establiments o locals.
Un exemple és que un pis unifamiliar pagarà un 3,5% menys que enguany (de 158,24 euros es passarà a 152,60 euros). L’aplicació d’aquesta taxa permetrà distribuir de forma més equitativa i justa les càrregues associades a la gestió dels residus i reflectir el diferent grau d’utilització del servei, segons fonts municipals.
Pel que fa a la taxa de l’aigua, s’incrementa un 2,4% corresponent a l’IPC, un augment que també s’aplica en altres ordenances fiscals. En relació als impostos queden congelats l’IBI, la plusvàlua, l’impost de vehicles i l’impost de construccions, instal·lacions i obres. En canvi, es modifica l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) -que paguen les empreses amb una facturació anual superior a 1 milió d’euros- amb un increment fiscal amb l’objectiu d’equiparant-se a municipis com Girona, Blanes, Mataró o Figueres.
Una altra novetat en les ordenances és la reducció de l’entrada als equipaments culturals per a les famílies monoparentals o una taxa per llogar el nou amfiteatre dels Jardins de Santa Clotilde (2.000 euros al dia) el qual entrarà en funcionament el proper any.
Les ordenances han estat aprovades, amb algunes esmenes, amb 11 vots a favor (de l’equip de govern del PSC, ‘comuns’ i Sumem) i 10 vots en contra (de Junts, Tots, ERC i Vox).
Davant de les ordenances fiscals del 2025, els restauradors de Lloret de Mar han emès un comunicat en què denuncien l’impacte que tindran en el sector. Es mostren “preocupats” per unes mesures que afectaran especialment els petits autònoms. El president del gremi, Marc Linares, assenyala que “representen una càrrega insostenible per a molts negocis del nostre sector i demanen a l’Ajuntament una revisió urgent d’aquestes mesures, ja que posen en perill el futur de molts establiments que contribueixen de manera clau a l’economia local”.
El sector no está d’acord en què la taxa d’escombraries es calculi en metres quadrats, en lloc de tenir en compte l’aforament dels establiments. Aquesta mesura es considera desproporcionada per part dels restauradors, ja que penalitza els locals amb grans espais però amb poca ocupació. El gremi no està d’acord tampoc en afegir les terrasses en el càlcul de la taxa d’escombraries. Sobre l’increment de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), els restauradors opinen que és “un càstig” als establiments que més contribueixen a l’activitat del municipi.
En l’arxiu de so adjunt, escolta les valoracions dels diferents portaveus municipals.