L’Ajuntament de Lloret de Mar recull les reclamacions de les persones que hagin tingut algun problema provocat per l’apagada elèctrica d’aquest dilluns. L’Oficina d’Informació i Atenció Ciutadana (OIAC) col·labora habitualment en el registre de les reclamacions de consum, així com l’OMIC (Oficina Municipal d’Informació al Consumidor). El formulari que es posa a disposició dels ciutadans no és un model específic per l’apagada elèctrica, sinó que és el formulari habitual, ja que, a conseqüència de l’apagada, el motiu de reclamació pot ser molt variat.
El regidor d’aquests departaments, Fede Guich, subratlla que “ens posem a disposició dels veïns per aconsellar-los en cas de danys, es tracta d’una situació excepcional i les empreses es poden resistir a acceptar les reclamacions”. Guich afegeix que “si algun veí ha tingut dificultats per arribar a la feina aquest dilluns, arran del tall generalitzat, l’empresa no li descomptar el sou”.
Tot i així, l’Agència Catalana del Consum ha elaborat unes recomanacions generals per a totes les persones afectades. Per exemple, si hi ha hagut danys en els béns, es recomana, primer de tot comprovar quines assegurances es tenen contractades i si cobreixen els danys en aparells, ascensors o aliments fets malbé.
Si es té l’assegurança en regla, cal notificar-ho a l’asseguradora en el termini de 7 dies i cal tenir en compte que com que el sinistre és provocat per la gran apagada elèctrica, que és una causa de força major. L’asseguradora té l’obligació de comunicar el sinistre al Consorci de Compensació d’Assegurances, l’organisme estatal que indemnitza els danys produïts per fenòmens naturals (entre d’altres).
Un altre aspecte que cal tenir en compte és que les companyies de subministraments –llum, aigua, telèfon i internet, etcètera– estan obligades a descomptar en la propera factura el temps que s’hagi estat sense servei. Per tant, caldrà revisar bé les factures i, si cal, reclamar a l’empresa a través de l’OIAC (planta baixa de l’Ajuntament), OMIC (Antic Sindicat) o Consum.