11.1 C
Lloret de Mar

Lloret és un dels municipis de la Costa Brava més buscats a Airbnb

72.000 turistes van allotjar-se a la Costa Brava el 2015 a través de la plataforma, que posa en contacte persones que busquen allotjament amb altres que ofereixen casa seva.

Plataforma Airbnb
Plataforma Airbnb

Darreres Notícies

Lloret és un dels municipis més buscats de la Costa Brava a través de la plataforma Airbnb. Un total de 72.000 turistes van allotjar-se a la Costa Brava el 2015 a través d’aquesta plataforma digital, que posa en contacte persones que busquen allotjament amb d’altres que ofereixen casa seva. La xifra ha crescut un 120% respecte l’any anterior, que va ser de 33.000 visitants; mentre que el 2013 van ser només 13.000.

L’Agència Catalana de Notícies explica que el portal creu que el litoral gironí és un “mercat estratègic” que anirà a l’alça perquè hi ha moltes segones residències que estan pràcticament buides durant l’any. Al litoral gironí hi ha 5.900 allotjaments anunciats. Els ingressos mitjans d’una persona que ofereix casa seva són de 3.000 euros anuals. El 90% dels anuncis són d’habitatges sencers i només un 10% són habitacions. L’estada mitja és de 4,72 dies i els visitants són francesos o bé de la resta de Catalunya, sobretot de Barcelona.

Airbnb és present a 34.000 ciutats de 191 països i hi ha més de 2 milions d’anuncis d’allotjament penjats a Internet. Des dels seus inicis, el 2008 a Sant Francisco (EUA) l’han usat 80 milions de viatgers.

A nivell estatal, Barcelona és la ciutat que concentra més reserves d’allotjament però, fora dels nuclis urbans, el litoral gironí és un dels “mercats estratègics” per a Airbnb per a la gent que busca anar de vacances fora de la ciutat. La plataforma explica que, sense fer cap campanya, veuen que el territori creix de manera natural i orgànica.

De mitjana, cada amfitrió ingressa anualment uns 3.000 euros. Segons ha explicat el responsable d’Operacions d’Airbnb Marketing Services, Carlos Lascarorz, no es pot parlar d’un preu mitjà dels allotjaments, ja que hi ha molta diversitat i sovint s’ofereixen masies senceres situades a l’Empordà. Per poblacions, les més buscades són Lloret, Cadaqués, Palamós, Calella de Palafrugell i Begur.

Els responsables de la plataforma defensen que el negoci és “legal” ja que totes les transferències que es fan queden registrades i els diners s’ingressen directament al compte corrent que facilitat cada propietari. La plataforma també fa signar a tots els amfitrions que es donen d’alta un compromís acceptant que coneixen i compleixen la normativa sobre allotjaments turístics de cadascuna de les regions.

D’altra banda, hi ha negociacions amb la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per tal de poder recaptar la taxa turística a través d’aquesta plataforma, com ja es fa a ciutat com Lisboa, París o Amsterdam. El 2014, la Generalitat va multar amb 30.000 euros el portal i Airbnb va recórrer la sanció. L’assumpte encara és als tribunals i no s’ha resolt definitivament. D’altra banda, el Govern està treballant en la regulació de les activitats d’economia col•laborativa com és el cas d’aquesta modalitat d’allotjament.

spot_img

El + Vist