Lloret de Mar organitzarà una festa Pride el primer cap de setmana de juliol. Així es va anunciar en l’acte que va tancar, dissabte, la Setmana contra l’LGTBIfòbia a la vila.

Va ser un acte centrat en la Sida, organitzat per l’Ajuntament i Orri & Soriano Asociadas. Segons un membre de la companyia, Ivan Soriano, la idea de fer una celebració entorn al Dia de l’Orgull LGTBI -que és el 28 de juny- va néixer abans de la pandèmia, però s’ha hagut de posposar fins ara. La intenció és acabar consolidant un cap de setmana lgtbi friendly a Lloret de Mar.
“Hi ha una activitat central, que serà el concert al Teatre el 2 de juliol, de tota la tarda-nit; i parlarem d’una fórmula de cap de setmana, perquè també hi haurà actes divendres i diumenge que organitzen bars o hotels de Lloret gay friendly”
Ivan Soriano
A l’acte de dissabte, es va poder conèixer l’experiència del lloretenc Josep Valls amb el VIH, a través d’un emotiu vídeo on va explicar que va perdre una parella fa anys. Josep Valls recordava que abans hi havia por de la Sida i, a més, molt de rebuig.
“Sí que hi havia por, clar que hi havia por, tampoc una por terrible, però és clar que hi havia por”
Josep Valls
A més, es va fer una taula rodona amb la participació del president de Gais Positius, Joaquim Roqueta, i la doctora lloretenca Cristina Agustí.

Roqueta va comentar que en l’àmbit científic s’ha avançat moltíssim, però que en el social ha costat molt poder revertir lleis que anaven en contra del col·lectiu. “Hem hagut de ser les persones amb VIH que hem hagut d’anar al Parlament i al Congrés per canviar les lleis i convertir lleis discriminatòries i fer-ne d’antidiscriminatòries”, ha emfatitzat.
“Hi havia l’imaginari col·lectiu que érem persones de segona classe i no hi ha hagut lleis favorables”
Joaquin Roqueta
La doctora Cristina Agustí va coincidir en què en l’àmbit científic i mèdic s’ha avançat molt, sobretot perquè la Sida ha passat a considerar-se una malaltia crònica i no mortal. Tot i així, creu que encara hi ha molta feina a fer per aconseguir detectar abans les persones infectades. “És indiscutible que s’ha avançat molt, abans la Sida era una malaltia mortal i la majoria de persones que contreien la infecció morien al cap de poc i això ja no passa, per sort, els tractaments antiretrovirals són altament efectius i ara diagnòstics de sida en tenim molt menys que abans, però sí que és important que aquestes persones es diagnostiquin a temps, ja que ara mateix a Catalunya el 40% de persones que es diagnostiquen ho fan tard”, ha comentat.
La regidora d’Igualtat, Jénnifer Pérez, creu que la commemoració del Dia contra l’LGTBIfòbia amb una setmana farcida d’actes: “Hi ha hagut molta participació i hem vist que els lloretencs i lloretenques estan interessats en tot aquest món i contents perquè hem acabat de fer la reivindicació contra l’LGTBIfòbia parlant del VIH, tema que aquí no s’havia tractat mai”.
En la mateixa línia, l’alcalde, Jaume Dulsat, considera que és una obligació de l’Ajuntament impulsar iniciatives que contribueixin a la conscienciació ciutadana en temes com és el del VIH o l’LGTBIfòbia. “Des de l’Ajuntament tenim el convenciment i també l’obligació de formar part o de ser actius en l’organització d’actes perquè la gent del col·lectiu LGTBI puguin estimar a qui vulguin i com vulguin sense sentir-se assenyalats ni vexats”, ha comentat l’alcalde.
A l’acte, que es va fer dissabte al Teatre, també hi va assistir el director general de Polítiques Públiques LGBTI+ de la Generalitat, Xavier Plensa.
“Les persones amb VIH/Sida continuen patint un estigma i, per tant, és important continuar fent campanyes de conscienciació”
Xavier Plensa

A més, es van projectar un parell de curtmetratges, va haver-hi l’actuació del lloretenc Xavi Fornaguera, es va comptar amb l’assistència d’un grup d’influencers i tot plegat va estar amenitzat per la drag, també lloretenca, Joane.