Can Font exhibeix des de fa uns dies una nova maqueta: la que reprodueix la popular embarcació anomenada Jaruco. L’ha creat el lloretenc i col·laborador del programa de Sardanes a Lloret, Jordi Rocas. Es tracta d’una embarcació que, en el seu moment, va ser adquirida per Nicolau Font. L’indià la feia servir com a mitjà de transport per enviar i comercialitzar sucre des de Cuba fins a Lloret.
La rèplica té una dimensió, aproximadament, d’1 metre i 30 centímetres. La principal dificultat en la seva construcció és que no existien plànols i, per tant, l’autor va anar al Museu Marítim de Barcelona, on s’hi exhibeix una de similar, a estudiar les diferents característiques.
Una vegada construït, Rocas ha cedit la maqueta al municipi per contribuir amb el patrimoni cultural i històric de la destinació. El mateix autor explica que “els que tenim capacitat, temps, facilitat i afició per fer una cosa d’aquestes també hem de contribuir amb el poble, i quan fem un vaixell el gaudim o el regalem, aquest el gaudirà molta gent, és una bona fita”.
El procés de construcció, segons Rocas, ha constat de quatre fases. Primer es fa el casc, després la coberta, acte seguit es col·loquen les subjeccions i s’acaba amb l’anomenat cordam. Ha invertit en la creació del model, ni més ni menys, prop de 800 hores. El projecte el va començar el setembre del 2016 i l’ha completat en nou mesos. L’autor assenyala que és una maqueta de dificultat mitjana, perquè el vaixell no comptava “amb decoració excessiva”.
En l’actualitat, la maqueta de la galeta Jaruco s’exhibeix a Can Font, la casa indiana del Museu Obert del municipi.
Ara, Jordi Rocas continuarà endavant amb un nou projecte que ja ha iniciat: la construcció d’un altre vaixell lloretenc. Es tracta de la Nueva Casimira, una de les embarcacions presents a l’ermita de Santa Cristina.