Martin Topolnitchi ha guanyat el premi a millor Position paper al SMUN 2024. Són les sigles de Simulació Acadèmica dels Comitès de Nacions Unides 2030. Unes jornades que en aquesta setena edició s’han centrat en les oportunitats i inconvenients de la intel·ligència artificial, aplicada per aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible.
Sònia Garangou, cap del departament d’Humanitats de l’Institut Escola, explica que la proposta s’adreça a alumnes de 4t d’ESO i batxillerat, a qui s’assigna un país de la Unió Europea, perquè el defensin en la simulació dels comitès de les Nacions Unides. “És una simulació dels debats de l’ONU i a cada alumne li toca representar un país en diferents comitès, on discuteixen sobre els reptes que s’ha fixat l’ONU dels objectius de desenvolupament sostenible per a l’any 20230 i com la intel·ligència artificial afectarà diferents sectors, com poden ser el medi ambient, l’agricultura, la sanitat, la defensa, etc.”, ha matisat.
“A cada alumne li toca representar un país en diferents comitès, on discuteixen sobre els reptes que s’ha fixat l’ONU dels objectius de desenvolupament sostenible”
Sònia Garangou

Van ser tres jornades, que es van dur a terme a les instal·lacions del centre internacional St Peter’s School de Barcelona. En total, hi van participar uns 180 alumnes d’arreu de l’Estat espanyol, que van treballar intensament simulant que eren delegats dels països que se’ls havien assignat. Països, això sí, membres de l’Organització de les Nacions Unides, analitzant, discutint, negociant i preparant propostes per intentar resoldre un repte de l’actualitat global.
“Preparen uns textos argumentatius prèviament a anar-hi on investiguen sobre el seu tema i la posició del país en aquest tema i després ho defensen durant les jornades de debat”
Sònia Garangou
Com hem dit, Martin Topolnitchi, alumne de l’institut escola de Lloret, que va representar a Suïssa, ha guanyat el premi a millor Position paper. Un guardó que ha rebut amb molta il·lusió.
“Ho valoro molt, m’ha fet molta il·lusió guanyar-lo, perquè al principi no pensava guanyar res”
Martin Topolnitchi
Un altre reconeixement destacat és el de la Lilia Gaci, que va rebre, també amb molta il·lusió, una menció especial del seu comitè.
“No m’esperava la menció i em va fer molta il·lusió, perquè realment vaig intentar esforçar-me, em va costar una miqueta, però al final ja vaig agafar el fil conductor i va ser tot més senzill”
Lilia Gaci
Altres alumnes del centre que van participar-hi Miriam Molina, Miquel Alcover i Estela Martínez.