El mossèn de Lloret, Martirià Brugada, considera que el nou papa pot continuar la tasca iniciada pel papa Francesc, però també “posar-hi ordre”. Hem parlat amb el capellà per saber què pensa de Lleó XIV.
Mossèn Martirià remarca, primer de tot, l’elecció del nom: el que van portar Lleó XIII, que va encapçalar el Vaticà del 1878 al 1903, i Lleó I el Gran: “El papa Lleó XIII, per part dels poderosos del moment, era considerat comunista, perquè va promoure la Rerum Novarum i, per tant, va defensar els drets del treballador; i el papa Lleó I el Gran va aturar els peus a Àtila quan entrava a Roma, que també és significatiu, perquè avui en dia també hi ha Àtiles al nostre món, algun de destacat”.
“El papa Lleó XIII, per part dels poderosos del moment, era considerat comunista, perquè va promoure la “Rerum Novarum” i, per tant, va defensar els drets del treballador”
D’altra banda, el mossèn també es fixa en la formació i trajectòria del nou Sant Pare, que és d’EUA, però també té la nacionalitat peruana, perquè va treballar com a missioner al Perú.
“La salutació que va fer va ser en italià, ja que és el bisbe de Roma, però també en espanyol, que a EUA és la llengua dels emigrants, dels menyspreats per part del poder, i no va utilitzar l’anglès per a res”
Martirià Brugada
Segons Martirià Brugada, tot fa pensar que Lleó XIV seguirà la línia del papa Francesc, però amb les seves pròpies aportacions: “Penso que pot continuar les intuïcions del papa Francesc, però també posar-hi ordre, és a dir, jo crec que és un home molt més racional, molt més ordenat, si es pot dir així, però que està en aquesta línia d’obrir l’església i d’apropar l’església al nostre món, a la nostra societat”.
“Està en aquesta línia d’obrir l’església i d’apropar l’església al nostre món, a la nostra societat”
Martirià Brugada
Robert Francis Prevost, que ha triat el nom de Lleó XIV, ha estat escollit aquest dijous, en el segon dia del conclave, en la quarta votació. En el seu primer discurs, el primer Sant Pare nord-americà de la història ha reivindica una Església “oberta a tothom” i ha fet una crida a “construir ponts i diàlegs”.