Nil Casañé Torras, estudiant del Batxillerat Tecnològic a l’institut Coll i Rodés, ha guanyat el segon premi de la 17a edició dels Premis Treball de Recerca de Batxillerat, que organitza l’Escola d’Enginyeria en Tecnologies i Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra.
El treball porta per títol Braç robòtic controlat per intel·ligència artificial emprant Raspberry Pi i Arduino. El mateix Nil Casañé ha concretat que tracta de la capacitat d’identificar objectes i, posteriorment, desplaçar-los a un indret determinat en funció de la seva classificació.
“Concretament, el treball tracta de la capacitat d’identificar objectes i, posteriorment, desplaçar-los a un indret determinat en funció de la seva classificació, basada en algoritmes i una base de dades”
El tribunal ha destacat els mèrits tècnics del treball que inclouen la programació d’un Raspberry Pi i l’aplicació de tècniques d’aprenentatge automàtic per a identificar objectes.

El microcontrolador Arduino Uno s’ha programat per controlar el braç robòtic, mentre que el Raspberry Pi s’ha entrenat per a identificar peces en funció de la seva forma geomètrica, mitjançant la càmera Cam v2. Els dos microcontroladors s’han connectat al port en sèrie per comunicar informació.
Per a l’estudiant de Lloret és un honor haver estat guardonat per una universitat com la Pompeu Fabra.
“Per mi, ha estat un honor haver estat premiat per una universitat tan prestigiosa i, a més, em fa molta il·lusió, ja que és un reconeixement a tot l’esforç que he dedicat durant el procés d’eleboració del meu treball”
Nil Casañé
En Nil ha estat convidat a presentar el seu treball en directe, durant la sessió pública de lliurament dels premis, que es farà en format virtual dijous de la setmana que ve, 6 de juliol, a les cinc de la tarda. A la cita hi seran presents els membres del tribunal.
Recordem que el germà d’en Nil, l’Èric, també va ser premiat pel seu treball de recerca, que tractava d’un complet sistema domòtic per a una llar. En aquest cas, va guanyar el Premi Recerca jove de la Generalitat, el Bonaplata Jove del Museu de la Ciència i la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya i l’Install Party de la Universitat Tecnocampus de Mataró. En els dos casos, el tutor del treball ha estat Joan Fluvià.