Fa uns deu anys, la lloretenca Olga Junyent va decidir que volia ser mare en solitari. Va ser per elecció, però això la va obligar a sotmetre’s a un tractament de reproducció assistida. Per explicar-li com havia estat tot plegat, va decidir escriure-li un llibre al seu fill, que s’ha acabat convertint en una col·lecció de contes, titulada Havies de ser tu.
De moment, són tres contes que presenten diferents situacions en què s’ha de recórrer a la reproducció assistida: Mare en solitari, Dues mares i Pare i mare (in vitro). Aquest últim està a punt de publicar-se. La intenció és, més endavant, completar la col·lecció amb un quart conte sobre la donació d’òvuls.
Avui hem parlat amb la lloretenca coincidint amb la celebració, aquest diumenge, de la Marató de 3Cat (TV3 i Catalunya Ràdio). La campanya solidària aquest any es dedica a les malalties sexuals i reproductives, que afecten a tres milions de persones a Catalunya.
L’Olga reconeix que ser mare en solitari va ser una decisió que li va costar de prendre.
“Ser mare en solitari va ser una decisió molt complicada i em va costar molt de temps decidir-me”
Olga Junyent
Tot i així, un cop presa, sempre va tenir el suport de l’entorn. Això sí, a la família no li va explicar res fins que va estar embarassada.
“Les reaccions van ser molt bones, no he tingut mai cap problema, al contrari, ni per part de la família, ni de les amistats ni de l’entorn, sempre molt bé”
Olga Junyent
Quan l’Olga va començar el procés, tenia 42 anys. L’edat va ser un obstacle a l’hora de sotmetre’s al tractament, però per sort tot va anar bé.
“Per mi no va ser fàcil, perquè tenia una edat, em va costar ovular, però al final ho vam aconseguir”
Olga Junyent
A l’Estat espanyol, es calcula que hi ha uns 34.000 infants nascuts per reproducció assistida, mentre que arreu del món en són més de 8 milions. El fet que cada cop hi hagi més famílies no normatives, com ara mares en solitari o parelles lesbianes, sumat al fet que cada cop les dones són mares a una edat més tardana i això complica el procés, fa que hagi augmentat molt el nombre d’usuàries de reproducció assistida.
Per això l’Olga considera molt interessant publicar la col·lecció Havies de ser tu, que ajuda a les famílies, però també a professionals com docents o psicòlegs, a explicar diferents modalitats de família. El primer conte el va escriure quan es va adonar que calia explicar-li al seu fill per què ell no tenia un pare.
“Quan el meu fill es va començar a fixar que els companys tenien papes i mames, però ell només tenia una mama, va començar a dir-me ‘mamapapa’, i vaig entendre que necessitava respostes”
Olga Junyent
Amb la Marató de 3Cat d’aquest diumenge, es pretén recaptar diners per a la investigació, però també posar sobre la taula tot el que envolta la reproducció assistida.
Per cert, l’Olga Junyent, el 2022, va guanyar el XV Premi Joan Llaverias de contes infantils il·lustrats, amb el conte La felina Marina, basat en l’òpera Marina de Camprodon i Arrieta.