Confrontació entre la Generalitat i els empresaris i ajuntaments per regular el sector dels apartaments turístics, que conformen el 80% de l'oferta d'allotjament de Catalunya. La tensió es va evidenciar dijous passat a Girona, en el decurs d'un congrés.
La Direcció General de Turisme pretén que els consistoris controlin aquest tipus d'oferta d'allotjament, a través de les llicències municipals. Com a resposta, ajuntaments i empresaris coincideixen en que cal incrementar el control, però no a través de les llicències demanades en l'àmbit local.
Tant uns com altres creuen que és el govern català qui ha d'exercir aquest control i li retreuen que vulgui passar la pilota als municipis. Lluís Torrent, president de l'associació turística d'apartaments, considera que “això és desregular el sector”.
Els alcaldes, com per exemple el de Lloret, Xavier Crespo, tot i no estar d'acord amb la voluntat de l'executiu català, demanen més finançament per poder aplicar la mesura. Una reivindicació que no és nova, sobretot de part dels municipis turístics.
Tot i la tensió de dijous, els empresaris esperen arribar a un acord amb la Generalitat per a regular el sector a través d'un reglament amb cara i ulls aplicable a totes les destinacions.
En el cas de Lloret, que compta amb una planta hotelera de primera, el nombre de places d'apartaments turístics és sorprenent. Joan Masó, empresari de la vila, xifra la quantitat entre les “10.000 i 20.000 places”. Els empresaris dels apartaments turístics creuen i esperen que la crisi econòmica no els perjudiqui tant com a la resta de sectors de l'allotjament.