Aquesta és una de les respostes que es donarà en la conferència prevista aquest dijous a l’Arxiu Municipal, sobre com era la pesca com a activitat essencial al Lloret de Mar dels segles XV i XVI.
A finals de l’Edat Mitjana és quan la pesca entra en un moment d’auge a Catalunya, que portarà a una situació d’esplendor posterior. En aquests anys és quan s’introdueix una xarxa revolucionària que potenciarà la pesca de la sardina i l’anxova. Totes aquestes activitats també comportaran la cohesió del col·lectiu de pescadors en forma de confraries i, en el cas de Lloret, també es manifestarà en la seva “pugna constant” per no pagar els impostos en espècies als representants del Capítol de Canonges de Girona.
El ponent serà Toni Ginot, doctor per la UdG especialitzat en història econòmica i, sobretot, en l’activitat pesquera de l’edat mitjana i moderna. Ha fet recerca sobretot a l’àrea de la Selva. Explica que “gràcies a un estudi en profunditat a Lloret, es pot veure que hi ha una gran desigualtat econòmica entre els pescadors i sabrem quant podrien arribar a guanyar, a més de la lluita per no pagar el delma del peix que es perpetua fins al segle XVIII amb la coneguda Revolta dels Joseps”.
La xerrada, amb Toni Ginot, forma part de l’Any Domènech, la qual s’ha previst aquest dijous, 29 de maig (19h) a l’Arxiu de Lloret.