El telèfon del servei Infància Respon va rebre més d’11.000 trucades durant el 2024. Però només 7 de cada 100 tenien menors d’edat a l’altra banda de l’auricular. Per corregir aquesta situació, el Departament de Drets Socials ha posat en marxa Tot OK?, una nova eina que permet denunciar situacions de maltractament i violència contra infants i adolescents a través d’internet o WhatsApp (677.484.322). Uns canals amb què els joves estan més familiaritzats.
Aquest últim canal s’estructura en cinc espais, segons l’edat i perfil de l’usuari: nens i nenes, adolescents, joves, professionals de l’àmbit de la infància i ciutadania, amb un llenguatge adaptat a les edats i els coneixements de cada franja. També hi ha recursos per detectar i denunciar les situacions de risc, així com un espai on fer consultes anònimes.
El maltractament físic i psicològic, la negligència, l’abús sexual, l’assetjament escolar i el ciberassetjament són alguns dels casos més freqüents. Un cop fet el contacte, des d’Infància Respon es recull tota la informació i es traspassa al servei corresponent. Per exemple, els casos d’assetjament escolar a la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situació de Violència (USAV) o quan hi ha risc greu a la Unitat de Detecció i Prevenció del Maltractament (UDEPMI).
Tots els canals d’Infància Respon funcionen 24 hores al dia 365 dies l’any, ja sigui per telèfon (116 111), WhatsApp (677 484 322) o internet (www.totok.cat).