Una 20a d’infants i joves de Lloret de Mar s’han sumat, de moment, al programa Camina. És una iniciativa de l’Ajuntament, amb el suport del Consell Esportiu de la Selva i la col·laboració dels clubs, que promou i finança la pràctica esportiva.
La regidora de Benestar i Família, Vereda López, argumenta que l’esport es considera un factor de protecció davant de situacions de risc, no només pel que fa a la salut física sinó també per l’efecte que té en la construcció d’una xarxa de suport. A més, també ajuda a la salut mental i fomenta la cohesió i el sentiment de pertinença a Lloret.
“Un projecte que vol que l’esport sigui una eina d’inclusió, de prevenció perquè tots els joves hi tinguin accés i puguin gaudir de l’esport, que tots sabem que és important i no només per l’activitat física”
Vereda López
Tot i que el programa s’adreça a tots els infants i joves dels 6 als 18 anys, està pensat especialment per als que estan en risc d’exclusió social, tal com apunta la cap dels serveis especialitzats d’atenció social, Montse Rey.
“Volem que els infants i joves que tinguin alguna problemàtica social o econòmica hi puguin accedir amb un itinerari d’acompanyament”
Montse Rey
El programa es va presentar fa uns mesos i a poc a poc va sumant més entitats esportives. Ara n’hi ha fins a 17 vinculades, de tot tipus de disciplines que es practiquen a la vila, com el futbol, el bàsquet, el rem, l’atletisme, natació, gimnàstica o arts marcials. Les entitats adherides al programa són club Atletisme Lloret-La Selva, Bàsquet Lloret, Club Futbol Lloret, Atlètic, Club Futbol Sala, la XEF, Escola d’Hoquei Patins, Escola de Gimnàstica Rítmica, Club Patinatge Artístic, Vòlei, Nova Unió, Club Esportiu Judo, Karate-Do, Team Albino, Autodefensa Marga, Club Natació i Rem Santa Cristina.
Des del Consell esportiu de la Selva, el tècnic Josep Maria Torres valora de manera molt positiva el funcionament del programa, que és transversal i, per tant, ofereix la possibilitat de trobar moltes sinergies. A més, aporta molts beneficis als usuaris.
“Ens permet fer accions de cohesió social, tots tenim històries de quan hem format part d’un club del que ens ha aportat a la vida i es tracta d’obrir aquesta possibilitat a tota la població”
Montse Rey
Així doncs, el projecte va més enllà del fet de practicar un esport o un altre. La finalitat és que sigui el més transversal possible i que també sigui una marca de ciutat. En aquest sentit, la iniciativa compta amb diferents línies d’actuació, com garantir l’accessibilitat a l’esport, a més de treballar en xarxa.