Una dona ha pogut denunciar una agressió de la seva exparella gràcies al senyal internacional de socors per a casos de violència masclista.
Els fets van passar el 31 d’octubre. Segons els Mossos d’Esquadra, pels volts de dos quarts de dues del migdia, una dona els va fer el gest des de dins d’un cotxe a Lloret de Mar. La víctima anava al seient del copilot i va alertar els policies, que circulaven al darrere.
Quan van poder, els agents els van aturar i va ser aleshores quan la dona els va explicar que l’home era la seva exparella, que havien discutit i ell l’havia agredit. I va afegir que no era la primera vegada que la maltractava. Al cotxe, als seients del darrere, hi havia dos menors en el moment dels fets.
Els Mossos van detenir l’agressor, que té 23 anys i sense antecedents, i l’endemà va passar a disposició de la justícia. L’home ha quedat en llibertat, amb una ordre de protecció per a la víctima, que n’inclou l’allunyament. El jutjat manté oberta una causa per maltractament.
Com es fa el gest internacional de socors
Aquest gest de socors el va proposar el maig del 2020 la Fundació de les Dones Canadenques, la Canadian Women’s Foundation, pensant d’oferir una eina a les dones que pateixen maltractament perquè poguessin avisar des de casa durant el confinament de la pandèmia.
Es tracta d’un moviment amb la mà. Primer es mostra el palmell de la mà i després es tanca en un puny seguint un ordre. Primer es tanca només el dit gros i després la resta, que hi passen per sobre.
Com que sovint les víctimes de violència masclista van acompanyades del seu agressor, aquest gest permet demanar auxili amb discreció i seguretat. De fet, es va idear durant la pandèmia per poder alertar familiars i amics a través de videotrucades en aquells casos en què les víctimes es veien obligades a estar confinades amb els seus agressors.
On demanar ajuda en cas de violència masclista
El gest és una via per demanar ajuda, però les dones tenen altres recursos per a aquests casos. Hi ha el telèfon específic d’atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores del dia tots els dies de l’any, atén consultes i urgències; és gratuït; no queda registrat al mòbil i és confidencial.
En cas d’emergència davant d’una agressió també es pot trucar al 112. Des de l’abril de 2021 també funciona el WhatsApp 601 00 11 22 per oferir informació i assessorament a les dones que són víctimes de violència masclista. Si es vol denunciar es pot anar a la policia o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere, on les dones tenen el dret de ser assistides per un advocat d’ofici independentment de la seva situació econòmica.