Joan Domènech, el mestre que transmet cultura. Així es titula la taula rodona programada per aquest dijous, en el marc de la commemoració de l’Any Domènech. Precisament, l’acte es farà a la nova escola de Lloret, que porta el seu nom.
La moderadora serà la directora dels serveis educatius de Lloret, Cristina Pinto, que posa de relleu la figura de Joan Domènech com a mestre. “Era molt curiós, perquè era un historiador local que, a més a més, al ser mestre sabia com havia de transmetre aquesta història local, però tenia tantes habilitats que podia donar-li un cosmopolitisme extraordinari a una cosa que explicava sense perdre la identitat popular; ell bàsicament volia arribar a tothom i això es notava amb les seves classes, sobretot les que va fer a secundària”, ha comentat Pinto.
“Al ser mestre sabia com havia de transmetre la història local, però tenia tantes habilitats que podia donar-li un cosmopolitisme extraordinari a una cosa que explicava sense perdre la identitat popular”
Cristina Pinto
La sessió oferirà una visió coral sobre l’impacte de Domènech en l’àmbit escolar i cultural, seguint un ordre cronològic. Així doncs, la primera en intervenir serà Maria Mercè Rovira, companya de promoció, que farà un repàs de l’evolució que va tenir l’ensenyament en el pas de l’època franquista a la democràcia i també parlarà sobre els moviments pedagògics que hi va haver en aquella època.
Cristina Pinto assenyala que els amics de promoció d’en Joan i la seva dona, la Teresa, sempre han tingut interessants debats pedagògics i han estat molt connectats amb els diferents moviments europeus.
“És una època privilegiada, com a mestres, viure en aquest entorn, que és molt gironí i molt local, però a la vegada molt connectat a totes les influències europees que hi havia del món de la pedagogia”
Tot seguit, parlarà l’historiador Carles Llorens, que era delegat del govern a Girona quan en Joan era director dels serveis territorials de Cultura. En aquest sentit, se centrarà en la vessant de transmissor de cultura, de tradició, del món local i, sobretot, del valor de la llengua i del valor de la cultura catalana.
Finalment, serà el torn de Joaquim Costa, que actualment és inspector d’ensenyament, però que era el director de l’institut Rocagrossa els últims anys que en Joan Domènech va dedicar-se a la docència i explicarà com va ser tenir un homenot com ell en el claustre.
La taula rodona es farà demà dijous, a les set de la tarda, a l’escola Joan Domènech.