24.1 C
Lloret de Mar
Primer Congrés de Pesca Sostenible de Catalunya (Organització)

Unir esforços i crear un segell de qualitat, les principals conclusions del Congrés de Pesca a Lloret

La trobada, amb un centenar de persones, es va celebrar aquest cap de setmana a l'Hotel L'Azure de Lloret.

Primer Congrés de Pesca Sostenible de Catalunya (Organització)

Darreres Notícies

Lloret de Mar ha acollit la primera edició del Congrés de Pesca Sostenible de Catalunya. Hi han participat un centenar de persones, entre pescadors de quinze confraries catalanes i representants de l’administració, de la comunitat científica i d’entitats ecologistes.

L’objectiu ha estat debatre, durant tres dies, sobre el futur del sector. Pat Bros, marinera pescadora que ha col·laborat amb l’organització del congrés, remarca que es tracta d’un sector que practica diferents tècniques de pesca que no malmeten el fons marí, com són els tresmalls, els cadups, les nanses, la sonsera i el palangre.

“Són diferents tècniques de pesca que no malmeten el fons marí i és una pesca molt petita”

Pat Bros

Un sector, com la pesca en general, molt dominat pels homes, però que cada vegada compta amb més dones al capdavant.

“La cultura de la dona a mar ha estat sempre present, però m’agradaria que la dona s’empoderi i surti a mar a fer de patrona o pescadora”

Pat Bros
El congrés defensa la pesca sostenible
El congrés defensa la pesca sostenible

L’antropòloga social Sílvia Gómez ha estat l’encarregada de fer el recull de les conclusions, entre les quals destaca la necessitat d’unir forces perquè la pesca artesanal actuï com a lobby i poder donar valor a un producte que és més sostenible que l’industrial.

“El pescador artesanal és un petit productor, que ha de fer front davant dels grans productors i els tractats de comerç internacional que no els afavoreixen, i cal fer lobbie i unir forces”

Sílvia Gómez

A més, el sector també aposta per impulsar un segell de qualitat vinculat a indicadors de sostenibilitat que serveixi, també, per donar més valor a les captures artesanals.

“Distingir el producte i donar valor a un producte que és més sostenible que el producte industrial i per això cal un segell de qualitat”

Sílvia Gómez

D’altra banda, els pescadors també reclamen poder capturar tonyina vermella, que s’ha recuperat molt bé, i, d’aquesta manera, restar pressió a espècies més sobreexplotades.

Una ponència sobre la tonyina vermella
Una ponència sobre la tonyina vermella

El president del comitè de cogestió sonsera i coorganitzador del Congrés, Javier Pulido, critica que, des del 2006, tenen vetat poder pescar tonyina i només poden fer-ho els grans lobbies de l’Estat.

“Això fa que els pescadors artesanals no puguem deixar descansar altres espècies, com el llenguado, la sípia, el llamàntol, el roger…”

Javier Pulido

Els pescadors artesanals consideren la situació “il·legal” i per això reclamen al govern espanyol que rectifiqui i els permeti pescar tonyina vermella. En aquest sentit, reclamen un repartiment just, tal com marca la normativa europea.

“El que demanem és que es faci un repartiment just, equitatiu i socioeconòmicament acceptable com indica la normativa de la UE, que el Govern se salta”

Javier Pulido

La trobada es va fer de divendres a diumenge a l’Hotel L’Azure.

spot_img

El + Vist