Lloret de Mar es bolca en la lluita contra el càncer amb una vetllada, demà dijous al teatre (21 hores), que inclou cinema, poesia i interpretació. L’organització recau en el Cineclub Adler i la secció local de l’Associació Catalunya Contra el Càncer, a qui es destinaran els fons recaptats.
Per començar, es projectarà El testament de la Rosa, dirigida per Agustí Villaronga. El president del cineclub, Joan Moret, assegura que és una pel·lícula molt colpidora, on es mostren els assajos que Rosa Novell va fer d’El testament de Maria. Un text que l’artista volia portar als escenaris abans que un càncer en fase avançada li provoqués ceguesa. No la va poder interpretar a l’escenari, però Rosa Novell va decidir rodar fragments de l’obra amb Agustí Villaronga. Poc temps després, la reconeguda actriu va morir víctima de la malaltia.
Després d’El testament de la Rosa, es projectarà el curtmetratge Tot anirà bé, del lloretenc Pere Cabañas, dels de Big Kid Project. Una producció que compta amb l’actor també lloretenc Fermí Reixach, que precisament col·laborarà amb la vetllada de demà al vespre. Ho farà recitant, en directe, L’home de la flor a la boca, de Luigi Pirandello.
La presidenta de l’agrupació local de Catalunya Contra el Càncer, Cristina Pané, ha explicat que l’endemà de la vetllada, divendres, 31 de març, es commemora el Dia Internacional contra el càncer de còlon. Per aquest motiu, dissabte l’entitat serà al Mercat Municipal.
El càncer de còlon i recte, que és el més freqüent a Catalunya, suposa la segona causa de mort per càncer a Catalunya. La supervivència és més alta o més baixa, segons la fase d’evolució del tumor en el moment del diagnòstic. Per això és tan important la detecció precoç.
Recordem que recentment s’ha publicat un estudi a la revista Science, que demostra que l’atzar és el culpable de 2 de cada 3 casos de càncer. De fet, confirma que el 66% de les mutacions cancerígenes estan causades pels errors en la replicació de l’ADN.
L’estudi demostra que el càncer a vegades colpeja gent que compleix totes les regles d’una vida saludable, com no fumar, fer dieta sana, tenir un pes equilibrat o bé prendre el sol poc i amb protecció, i a més no té un historial familiar de la malaltia.
Segons els autors de l’estudi, fan falta en general dos o més mutacions de gens crítics perquè es desencadeni un càncer. En una persona aquestes mutacions es poden deure a errors de l’atzar en replicació de l’ADN, a l’ambient o a gens heretats.
Tot i que els experts animen la població a evitar agents ambientals o estils de vida que incrementen el risc de tenir càncer, auguren que “moltes persones patiran la malaltia per la naturalesa atzarosa d’aquests errors genètics”.
Els científics admeten que les seves conclusions estan d’acord amb els estudis epidemiològics que indiquen que aproximadament el 40% dels càncers poden prevenir-se si s’eviten entorns o estils de vida poc saludables.