Després de donar rellevància a Constatí Ribalaigua, com a creador del daiquiri, Amargura Cultura continua investigant entre els lloretencs que van fer fortuna a Amèrica. Aquesta recerca li ha permès fer una gran troballa que connecta Lloret, Cuba, la cocteleria i el rom en un mateix relat.
L’escenari no és un altre que el cementiri. Què hi ha al darrere de la història de l’hipogeu Camp i Nonell, situat a la part modernista del cementiri, el qual és obra d’Ismael Smith?

En el seu moment, aquesta escultura funerària -de gran bellesa- va ser encarregada per Anna Nonell i Garriga, vídua d’Esteve Camp. La seva era la unió de dos cognoms que farien fortuna a Cuba. Allà, al 1872, es va fundar una de les marques de rom de més prestigi: el rom Matusalem. Ho ha explicat David Barba, d’Amargura Cultura.
Una marca que ha arribat fins a dia d’avui sense que ningú, ni tampoc els hereus de la pròpia marca, coneguessin els orígens lloretencs dels seus creadors.

Si el rom Bacardi, una altra marca coneguda, es representa amb un rat penat, el rom Matusalem, fundat pels lloretencs Camp i Nonell, té el vol de l’oreneta com a reclam a la seva etiqueta. Un rom, a més, de gran prestigi, segons Montse Sala, l’altra meitat dels Amargura Cultura.
Amargura Cultura presentarà els resultats d’aquesta investigació en la conferència inaugural de la Fira dels Americanos. És avui dijous, a partir de les vuit del vespre, a la sala d’actes de l’Ajuntament.
