Assumir que mai més no et creixerà el cabell quan ets dona i atrevir-te a sortir de casa sense perruca per mostrar-te tal com ets. Avui en dia encara és un tràngol molt difícil de passar per les dones que pateixen alopècia, però l’associació A Pelo treballa per intentar normalitzar aquesta situació que moltes dones viuen en solitari.
I una de les accions que ha dut a terme és fer una exposició itinerant que aquests dies es pot visitar a la Casa de la Cultura de Lloret i que aquest divendres es va inaugurar amb un acte que va comptar amb l’emotiu testimoni de quatre membres de l’entitat.
La lloretenca Isabel Arnaud, acompanyada de Montse Fernàndez, Lourdes Cruz i Montse Escudero són quatre dones que s’han quedat sense cabell i que, després de patir molta angoixa, vergonya i tristesa, han entès que no estan soles i estan cansades d’haver d’amagar-se de la seva realitat.

Isabel Arnaud va voler posar de relleu com de difícil és assumir aquesta situació per a una dona i també per als infants, ja que també n’hi ha que pateixen alopècia.
Montse Fernàndez tenia una llarga melena arrissada, però un bon dia va començar a perdre el cabell i, després de 12 anys d’un intens tractament de corticoides, va perdre l’esperança i va decidir que estava cansada d’amagar-se. Tot i així, explica que quan la gent la veu sense cabell no pot evitar pensar que té una malaltia. No fa encara un any que va decidir sortir al carrer sense perruca ni mocador.
El cas de la Lourdes Cruz va començar arran d’un tractament de quimioteràpia. Com passa sovint amb els efectes secundaris, li va caure el cabell, però havia de ser una cosa temporal; així que la va agafar per sorpresa el fet que l’alopècia s’instal·lés a la seva vida. Un cop superada la malaltia, va ser un cop d’un assumir que no tornaria a tenir cabell. Un fet puntual, però, la va fer veure les coses amb perspectives i fer un pas de valentia endavant: una fotografia de Bimba Bossé despullada després d’una operació de càncer de pit.
La Montse Escudero va explicar que encara no s’atreveix a treure’s la perruca al carrer, però l’associació A Pelo li ha donat molta força i està convençuda que ho aconseguirà. Ella també es va sotmetre a un dur tractament, que primer semblava que tenia bons resultats, però que va acabar fracassant d’un dia per l’altre.
Cadascuna va explicar la seva vivència personal i, tot i que cadascuna està en un moment diferent del procés, totes van mostrar una fortalesa especial i moltes ganes d’aportar el seu granet de sorra perquè la societat acabi normalitzant completament que també hi ha dones calbes i que s’eradiqui la creença que quan una dona no té cabell no vol dir que està malalta. I també han volgut aportar el seu granet de sorra els fotògrafs Jordi M. i Albert Planàs.
La inauguració també va comptar amb el fotògraf Albert Planàs. La mostra es pot visitar a la Casa de la Cultura de Lloret fins al 3 de gener.