El permís per paternitat s’amplia i passa a ser de 16 setmanes a partir d’aquest 1 de gener del 2021. D’aquesta manera, s’equiparen els permisos dels dos progenitors, que són amb el 100% del salari i de forma intransferible, és a dir, que un progenitor no pot cedir setmanes a l’altre.
Amb el canvi legal que es va aprovar el març del 2019, els dos progenitors estaran de permís obligatori, de forma ininterrompuda i a jornada completa durant les sis primeres setmanes posteriors al part.
A partir d’aquí, els progenitors poden decidir quan fer les altres 10 setmanes de permís que té cadascun, previ acord amb l’empresa, fins que el fill o filla faci 1 any. La condició és que s’ha de fer per períodes setmanals, ja siguin a jornada sencera o parcial, i que l’empresa ha d’estar avisada amb 15 dies d’antelació.
Amb aquest canvi, es vol contribuir a la responsabilitat dels dos progenitors en la cura de l’infant, avançar cap a la “igualtat real i efectiva” entre homes i dones i evitar les “discriminacions directes o indirectes per motius de sexe”, segons consta al reial decret llei 6/2019, de mesures urgents per a la garantia de la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes en l’ocupació, aprovat pel govern de Pedro Sánchez.
Aquest decret va ampliar el permís dels pares fins a 8 setmanes, que aquest 2020 van passar a ser 12 i, amb l’arribada de l’any nou, s’allarguen fins a 16.
El govern espanyol calcula que la mesura beneficiarà 236.000 famílies.