Dilluns, 18 gener 2021
7.9 C
Lloret de Mar
Un moment del ple telemàtic d'aquest dimecres

Els serveis socials i la millora de la via pública, prioritats en el pressupost del 2021

El ple ha aprovat un pressupost de 74 milions d'euros per al 2021, sense el suport de cap grup de l'oposició.

Un moment del ple telemàtic d'aquest dimecres

Darreres Notícies

La Policia Local de Lloret investiga una festa il·legal amb més de 40 persones

Només es van poder identificar 16 dels assistents i cap és veí de Lloret. Per tant, se'ls ha obert un expedient per saltar-se el confinament i per incomplir les mesures de la Covid.

Campanya de donació de sang a Lloret amb la col·laboració de la Immaculada Concepció

Els alumnes de 3r d'ESO han creat el lema 'A tu te'n sobra, a ells els en falta' i han fet els cartells i la difusió. La campanya es farà aquest dijous i divendres.

Obert el període per sol·licitar una beca per a estudis superiors

Els ajuts van dels 300 als 1.000 euros, en funció de la distància amb el centre d’estudis.

Les jornades de portes obertes a escoles i instituts es podran fer presencialment

El regidor d’Educació, Albert Ferràndez, creu que és molt bona notícia, tot i que matisa que s’hauran de complir una sèrie de mesures per evitar contagis de la Covid-19.

Bustek Films estrena aquesta setmana el curtmetratge ‘No es tu culpa’

La pel·lícula, que es podrà veure dijous als Cinemes Girona de Barcelona, narra la història d'una adolescent que surt per primera vegada de festa amb les seves amigues i pateix una agressió sexual

L’Ajuntament ha aprovat un pressupost de 74 milions d’euros per al 2021. La xifra representa una davallada de 900.000 euros respecte a aquest 2020, o dit d’una altra manera: una reducció de l’1,17%.

Així s’ha aprovat al ple d’aquest dimecres, tot i que sense el suport de cap grup de l’oposició. Tant C’s, com Lloret en Comú, el PSC i Força Lloret han votat en contra.

Tal com ha exposat en el ple l’equip de govern, aquest pressupost ha estat el més difícil de tancar i el Govern municipal s’ha centrat en donar cobertura a totes les necessitats socials i ajudar als sectors econòmics.

L’equip de govern argumenta que aquest 2020 ha estat un any extremadament dur en tots els àmbits, tant sanitari, com social i econòmic, i per això els pressupostos de l’any que ve incidiran allà on es considera més necessari: els serveis socials i la millora de la via pública.

Tot i així, atesa la situació que estem vivint, el Govern va voler deixar clar que serà un pressupost dinàmic i que probablement en el transcurs de l’any caldrà fer diverses modificacions de crèdit.

Destaquen les següents partides: 840.000 euros en inversions a la via pública; 250.000 euros per la revisió del Pla General; 300.000 euros per a la plaça del costat de l’escola Pere Torrent; 155.000 euros per a l’aparcament de la plaça Pere Torrent; 180.000 euros en mobiliari urbà; i 80.000 euros en la millora del camp de futbol del Molí.  

Pel que fa als centres educatius, s’hi destinaran 136.000 euros; a Medi Ambient 30.000 euros per a la gestió de residus i salut ambiental; 26.000 euros per a la millora dels parcs infantils i de salut; i 30.000 euros per a la millora de les zones enjardinades. També es preveu una partida de més de 210.000 euros per fer millores al Pla de Barris o 160.000 euros en millores al Mercat Municipal.

Un altre aspecte a destacar és que, en el marc del Pla Operatiu, l’acord entre l’Ajuntament de Lloret, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, que permetrà ampliar per al 2021 i 2022 el Pla de Reconversió Turística de Lloret de Mar amb un pressupost total d’un milió 500 mil euros. Aquesta xifra permetrà desenvolupar projectes com la dinamització del casc antic, el projecte de Ciutat de la Llum o la diagnosi i pla d’accions de Sostenibilitat Turística Lloret de Mar.

Els grups de l’oposició consideren que són uns pressupostos poc realistes, que no tenen en compte el context de dificultats econòmiques que estem vivint.

A l’arxiu adjunt podeu escoltar l’opinió dels diferents partits a través dels seus portaveus. Comencem amb el principal grup de l’equip de Govern, Junts per Lloret. Jordi Sais, que remarca que és un pressupost marcat per la crisi social i que posa les persones al centre de tot, però que tampoc no deixa de banda la transformació de la ciutat que el govern va començar el mandat anterior.

C’s, el principal grup de l’oposició, agraeix la mà estesa del govern a l’hora de treballar en el pressupost, però el portaveu, Jordi Hernández, argumenta que van votar-hi en contra perquè no prioritza el que la formació taronja hauria prioritzat, com ara la construcció del nou sociosanitari. C’s també considera prioritari arreglar la parada de taxis de l’avinguda Just Marlés, que considera que “és una vergonya”, ja que és poc accessible per a persones amb mobilitat reduïda i que necessitaria un sostre per protegir els usuaris tant del sol com de la pluja.  

Jordi Orobitg, portaveu d’ERC i soci de govern, remarca que són uns pressupostos que “més que bons són els que són factible que tirem endavant en aquests moments”. I argumenta que per ajudar a les famílies més necessitades s’han rosegat diners, entre altres partides, de diferents departaments de l’Ajuntament.

Lloret en Comú també és crític amb el pressupost, que creu que és “poc realista” i alguns aspectes “contradictori”. Miguel Gracia, portaveu dels comuns, lamenta, per exemple, que es vulgui incrementar l’impost de circulació o que es prevegi un increment de la recaptació a través de les sancions: “Les multes doblaran de 600.000 euros que es recapten normalment a 1.200.000. És una cosa increïble”. Els comuns també critiquen que no es faci cap inversió al sociosanitari i que es doni un ajut a l’hostaleria que és de la mateixa quantitat del que es destina a totes les famílies que necessiten ajuda per la crisi de la Covid. El Govern, en aquest sentit, argumenta que es vol donar un impuls als hotelers que han estat valents i aquesta temporada han obert les portes i, per tant, han fomentat l’ocupació al municipi.  

També és crític el PSC. El seu portaveu, Francisco Pastor, veu malament que el pressupost no aposti per l’educació, la cultura i l’esport o per la diversificació econòmica. El socialista també critica que l’equip de govern no ha fet cas de cap de les aportacions que ha fet el seu partit a l’hora d’elaborar el pressupost.

Lluïsa Baltrons, portaveu de Força Lloret, creu que són uns pressupostos massa optimistes amb la recuperació econòmica i que no tenen visió ni a mig ni a llarg termini. Força Lloret creu que s’hauria hagut de reduir el pressupost a Lloret Futur tenint en compte les circumstàncies i que no s’hauria de considerar una prioritat mantenir la partida per remodelar la plaça del costat de l’escola Pere Torrent, que ja es va eliminar del pressupost del 2020 a causa de la pandèmia.

Finalment, la representant dels regidors no adscrits i regidora de Serveis Econòmics, Lara Torres, argumenta que han estudiat fil per randa totes les partides per anar esgarrapant petites quantitats econòmiques de cadascuna. Així s’han pogut aconseguir fins a 400.000 euros que se sumen a altres previsions d’ingressos, com ara les aportacions d’administracions supramunicipals o la previsió de recaptació de sancions. La regidora argumenta que aquest increment no respon a una voluntat sancionadora del govern, sinó que s’atenen a les xifres del 2020, en què hi ha hagut confinament i una reducció dràstica de turistes, amb la qual cosa es preveu que el 2021 siguin unes quantitats superiors. La responsable de Serveis Econòmics també ha explicat que si la situació turística millora i Lloret rep més turistes dels previstos fins i tot s’aconseguiran més ingressos dels pressupostats, per exemple amb els aparcaments municipals.

- Publicitat -

El + Vist

L’Ajuntament organitza una audiència pública sobre el pressupost del 2021

Serà aquest dijous, 14 de gener, a les 7 de la tarda, en format virtual. A través de la plataforma ZOOM.

Campanya de donació de sang a Lloret amb la col·laboració de la Immaculada Concepció

Els alumnes de 3r d'ESO han creat el lema 'A tu te'n sobra, a ells els en falta' i han fet els cartells i la difusió. La campanya es farà aquest dijous i divendres.

Comencen a vacunar-se els professionals dels hospitals de Blanes i Calella

Aquesta setmana ha arribat una primera remesa de 150 dosis -75 per a cada centre- i es preveu que n'arribin més en els pròxims dies.