El Departament de Salut de la Generalitat ha posat en marxa diverses unitats mòbils per tot el territori, que s’encarreguen de fer les PCR als centres educatius i a les residències de gent gran.
Aquestes unitats, en concret, s’han d’encarregar de la recollida de mostres per fer les PCR per detectar la presència de coronavirus tant als centres educatius com a les residències de gent gran. Són un total de 9 equips mòbils que depenen de l’Atenció Continuada i Urgent Territorial i que cobreixen les necessitats de tota la Regió Sanitària de Girona.
Ester Fages, directora de l’Atenció Continuada i Urgent Territorial de l’Institut Català de Salut a Girona i responsable d’aquests equips mòbils, explica que les unitats mòbils repartides pel territori s’activen, sobretot, quan es detecta un positiu en algun centre. La unitat mòbil, per tant, ha de permetre alliberar la tasca als equips d’atenció primària.
Ester Fages matisa que aquests cribratges ara mateix se centren en centres educatius i residències de gent gran perquè són dos col·lectius on els usuaris es relacionen amb moltes persones i, per tant, és important evitar desplaçaments de possibles casos positius.
Tot i així, les mateixes unitats mòbils poden fer cribratges en altres col·lectius en moments determinats.
La directora de l’Atenció Continuada i Urgent Territorial a Girona reconeix que l’entrada en funcionament de les escoles ha afegit complexitat a la situació de pandèmia.
“Ho hem d’entomar i des dels llocs de responsabilitat s’aniran prenent les decisions oportunes, i crec que encertades, per poder donar sortida a les dificultats que vagin sortint”.
Ester Fages
Ester Fages també ha volgut enviar un missatge de paciència i tranquil·litat a tothom que hagi de fer-se una PCR en un d’aquests cribratges.
A la Selva marítima, la unitat mòbil té la base a Blanes i compta amb un professional d’infermeria i dues persones auxiliars.