17.7 C
Lloret de Mar
Protesta de l'any passat, de la plataforma SOS COSTA BRAVA

Aturem la C-32: el projecte de l’autopista fins a Lloret “ha perdut el poc sentit que tenia”, arran de la crisi

La plataforma sostĂ© que la pandèmia obliga a canviar el model basat en "la destrucciĂ³ del paisatge i l'especulaciĂ³".

Protesta de l'any passat, de la plataforma SOS COSTA BRAVA

Darreres NotĂ­cies

Aturem la C-32 reclama a la Generalitat aturar definitivament l’ampliaciĂ³ de l’autopista fins a Lloret de Mar perquè el projecte “ha perdut el poc sentit que tenia”. Un dels portaveus de la plataforma, Joan Mora, argumenta que “fa molt de temps que reclamem alternatives”.

Assenyala que “aquesta autopista neix amb poc trĂ nsit, amb 9.000 vehicles diaris, Ă©s una infraestructura que serveix per resoldre problemes puntuals de l’estiu, en som conscients, perĂ² defensem millorar la xarxa viĂ ria existent“.

L’entitat afegeix que la pandèmia de la COVID-19 obliga a canviar el model de la Costa Brava Sud basat en “la destrucciĂ³ del paisatge, l’especulaciĂ³ i els peatges a l’ombra”. SostĂ© que, arran de la crisi sanitĂ ria, caldrĂ  buscar un model turĂ­stic que prioritzi “els espais naturals i entorns saludables” i aposti per una “”mobilitat sostenible i el transport pĂºblic”.

Per aixĂ², Aturem la C-32 reclama a la Generalitat “enterrar d’una vegada per totes” el projecte per allargar l’autopista entre Blanes i Lloret de Mar. “Les eines hi sĂ³n, a voluntat de la ciutadania tambĂ© i ara, el que cal Ă©s la voluntat polĂ­tica”, sostĂ© la plataforma.

Per aixĂ², l’entitat insta el Govern a apostar per un model de mobilitat sostenible “que abandoni definitivament l’amenaça” d’allargar la C-32 i crear “una cicatriu irreparable de grans dimensions al paisatge”. A mĂ©s, reclama millorar les carreteres existents i adaptar-les a les necessitats de mobilitat dels habitants de la Costa Brava Sud, ara que arran de la covid-19, “segurament el trĂ nsit de turistes es reduirĂ  notablement”.

spot_img

El + Vist