La plataforma Aturem la C-32 convida a tothom a fer una visita guiada pel patrimoni natural i cultural de Lloret per on ha de passar la prolongació de l’autopista.
L’entitat ecologista, que critica el projecte, creu que si la ciutadania veu in situ els efectes de la infraestructura es conscienciarà sobre els perjudicis que aporta al municipi. Per això organitza aquestes visites guiades cada dissabte i diumenge de juliol al matí.
Una portaveu, Cristina Geremias, creu que avui en dia s’ha de deixar de pensar només en els beneficis econòmics i cal tenir molt en compte els perjudicis mediambientals de les actuacions.
Així doncs, l’objectiu de la proposta, que porta per nom L’Enigma de Lloret, és mostrar la tala d’arbres que s’ha fet fins ara i explicar quin és el traçat previst i les alternatives que defensa la plataforma.
Les visites consisteixen en un recorregut pels paratges i monuments que hi ha repartits als boscos de Sant Pere, explicant-ne els orígens i la importància de la seva preservació com a patrimoni, tant natural com cultural.
També es visitarà la riera Passapera per mostrar la flora i la fauna que es perdria en cas que es fes l’autopista. I, des de l’antic golf, es veuran més destrosses, però també s’enviarà un missatge optimista: “El bosc es refarà perfectament si no es construeix l’autopista”.
El punt de trobada és el restaurant El Senglar, a les nou del matí, cada dissabte i diumenge de juliol. La visita, que té una durada d’entre hora i mitja i dues hores, acabarà a les casetes de l’Àngel. Els interessats en assistir-hi, poden contactar amb la plataforma al telèfon 652 083 702.

La iniciativa comença després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi aturat cautelarment les obres. Dona la raó a la plataforma ecologista, que al·lega que l’estudi d’impacte ambiental té deficiències.
La Generalitat ja ha anunciat que recorrerà la decisió del Tribunal. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ho ha confirmat i defensa que el projecte compleix amb la normativa climàtica i ambiental.
En declaracions a TV3, el conseller ha afirmat que es tracta d’una obra “important” que donarà servei als veïns de la zona, però també a tots aquells que es desplacin cap a Blanes i Lloret. A més, Calvet ha apuntat que serà utilitzada per “transport públic i vehicles eficients”.

També en declaracions a TV3, una membre de la plataforma Aturem la C-32, Gemma Agell, ha lamentat que ja s’hagin talat 10 hectàrees de terreny, però celebra la decisió del TSJC i creu que ara és moment de fer pedagogia. “Aquest model que promou el transport privat, va en contra de l’emergència climàtica de què parla la mateixa Generalitat”.
Fa un mes i mig que activistes de la plataforma intenten aturar les obres per evitar que se segueixi desforestant la zona. I és que l’entitat ecologista està convençuda que el projecte no es podrà executar. Des del Govern català, però, recorden que la suspensió de les obres és cautelar i, a més, la recorreran perquè creuen que és una infraestructura del tot necessària i que acumula molts anys de retard.
La resolució del TSJC indica que l’estudi ambiental que ha presentat la Generalitat no és suficient, perquè, per exemple, no contempla el risc d’inundacions o no estableix mesures per compensar l’augment de CO2 a l’atmosfera.
El Parlament també rebutja aturar els treballs
El Parlament també ha rebutjat aturar la prolongació de la C-32. Els comuns i la CUP s’han quedat sols demanant que s’aturi aquesta infraestructura, mentre que la resta de grups parlamentaris volen que prosperi. En el debat d’ahir, Aturem la C-32 va poder intervenir al Parlament.
S’ha debatut arran d’un punt d’una moció presentada pels comuns sobre emergència climàtica que s’ha rebutjat coincidit amb l’ordre del TSJC. La cambra catalana sí que ha aprovat altres punts del text, entre els quals insta l’executiu català a preparar la II Cimera Catalana del Canvi Climàtic i fer “les accions necessàries” davant el govern espanyol per acordar un pla de tancament de les centrals nuclears el 2027.