Avui donem la benvinguda a l’estiu. En concret, a les 16.58h d’aquest dimecres, 21 de juny, segons l’Observatori Astronòmic de l’estat espanyol. Enguany, l’estiu serà l’estació més llarga de l’any, que durarà 93 dies i 16 hores. Això vol dir que s’allargarà fins al 23 de setembre, quan serem a l’equinocci de tardor. A l’hemisferi sud, on les estacions van a l’inrevés, la situació s’inverteix.
L’estació més calorosa de l’any segurament vindrà acompanyada de temperatures més altes que no tocaria per l’època. Avui mateix s’espera una màxima de 30 graus. Segons dades proporcionades per Copernicus, entre el juliol i l’agost, arreu del país les temperatures augmentaran entre 0,5 graus i 1 respecte de la mitjana. Quant a la pluja, els models també insinuen que podria ploure més que no és habitual.
El dia 21 de juny comença l’estiu perquè aquell dia és quan arribem al solstici d’estiu. El sol sortirà a les 6.17 i no s’amagarà fins a les 21.28. Això vol dir que hi haurà més de quinze hores de llum solar, un fet que contrasta amb les nou que hi ha en el moment oposat de l’any, al solstici d’hivern. Aquest 21 de juny serà el dia més llarg de l’any, i per tant la nit més curta. Això vol dir que, tot i que la creença popular diu que la nit de Sant Joan és la més curta de l’any, no és així. A partir d’aleshores, però, la nit començarà a guanyar terreny al dia, que s’anirà escurçant de mica en mica.
Durant l’estiu es poden observar una colla de fenòmens astronòmics. Els dies 3 de juliol, i 1 i 31 d’agost hi haurà lluna plena. I el 17 de juliol, 16 d’agost i 15 de setembre, hi haurà lluna nova. Ara, un dels més aclamats pels seguidors de l’astronomia és el de les llàgrimes de Sant Llorenç. Però el moment de més esplendor dels Perseids no arribarà fins a mitjan agost, com ja és habitual. Concretament, la màxima activitat serà entre el 12 i el 14 d’agost. Amb tot, en llocs sense gaire contaminació lumínica se’n poden veure abans. De fet, es comencen a deixar observar a final de juliol.