8.3 C
Lloret de Mar

Els ciberdelinqüents es reinventen: principals estafes relacionades amb el coronavirus

Els Mossos recomanen estar en alerta amb els missatges al mòbil o per correu electrònic que demanen dades.

Usuari, escrivint a l'ordinador
Usuari, escrivint a l'ordinador

Darreres Notícies

Amb el confinament, ha augmentat moltíssim el consum diari d’internet, cosa que els ciberdelinqüents han vist com una oportunitat d’adaptar els enganys més clàssics, amb presentacions més o menys enginyoses relacionades amb el coronavirus.

L’objectiu és aconseguir els números de comptes bancaris i robar dades personals. També poden xifrar la informació d’usuaris i organitzacions per reclamar després una recompensa econòmica per solucionar-ho. Així ho alerten Mossos d’Esquadra. Mentre que l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya afegeix que les estafes i enganys a través de WhatsApp o el correu electrònic s’han duplicat el mes de març passat.

A més, els delinqüents s’han aprofitat de l’augment dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació i, entre els últims fraus descoberts, hi ha l’enviament de missatges de text via SMS informant de l’aprovació d’un ERTO a l’empresa on es treballa i demanant-ne les dades bancàries. És important saber que és l’empresa la que ha d’enviar les dades al SEPE (Servicio Público de Empleo).

També s’han intensificat les falses ofertes de feina per intentar que es comparteixin dades personals i fins i tot que es faci algun pagament avançat, en concepte d’enviament de material. Si hi ha algun detall que ens crida l’atenció, sempre és millor descartar-lo i anar a les fonts oficials per buscar ofertes laborals.

Els hackers també han intentat treure profit de l’avorriment i l’interès creixent per Netflix, amb missatges de WhatsApp amb una falsa oferta de tres mesos gratis i que invitaven a clicar en un enllaç per tenir les dades bancàries de l’usuari.

Més casos. Fa anys que s’envien missatges fent-se passar per supermercats o comerços amb el parany del descompte o el regal i en aquesta quarantena no han parat. De fet, s’adapten i un dels whatsapp que han circulat més recentment diu que “Mercadona ha anunciat que regalarà cupons de 500 euros gratis durant l’estat d’emergència” i intenta redirigir els usuaris a una pàgina web que no és la del supermercat.

spot_img

El + Vist