El govern municipal defensa la quantitat de diners rebuts a través dels fons europeus Next Generation, mentre que l’oposició és crítica amb el mal estat del municipi, especialment dels carrers i del passeig marítim. És el més destacat que s’ha posat sobre la taula al ple extraordinari que s’ha fet aquest dilluns a la tarda per debatre l’estat del municipi.
Tal com estableix el Reglament Orgànic Municipal (ROM), abans d’acabar l’any s’ha convocat una sessió extraordinària perquè tots els grups municipals puguin exposar com veuen el municipi ara mateix i fer balanç de l’últim any. Tot i així, tenint en compte que encarem la recta final d’aquest mandat i amb la vista fixada ja en les elecccions municipals del proper mes de maig, la majoria de partits han aprofitat per fer balanç de tota la legislatura.
Els primers en parlar han estat Ciutadans, que han criticat que el plenari se celebri el mateix dia que el ple de pressupostos, que sempre acapara tota l’atenció dels mitjans de comunicació. Un cop més, la formació liberal ha estat molt crítica amb la manca de planificació del Govern actual i l’ha acusat de ser “el govern de les excuses”.
“No hi ha pla, no hi ha previsió… I és el govern de les excuses”
Jordi Hernández
Malgrat ser crític, Ciutadans sí que ha felicitat la gestió que s’ha fet amb l’arribada massiva de desplaçats i refugiats de la Guerra d’Ucraïna, que han més que doblat el nombre de residents ucraïnesos a Lloret de Mar, de prop de 900 a més de 2.000.
Seguint el nombre de representació al ple dels grups de l’oposició, el següent grup en parlar ha estat Lloret en Comú, que ha destat “l’estat de deixadesa fatal” en què es troba el municipi. En aquest sentit, els comuns creuen que ara mateix s’està donant una mala imatge als visitants, especialment al passeig marítim.
“La imatge en turisme és molt important i Lloret de Mar no mereix el passeig de mar que té”
Miguel Gracia
La formació també ha criticat que el govern municipal insistís en demanar l’arribada de la C-32 a Lloret i celebra que finalment s’ha aturat el projecte. I, un cop més, Lloret en Comú ha alertat que cal fomentar el sector industrial a la vila per poder diversificar l’economia i aconseguir que no només estigui centrada en el turisme i, conseqüentment, que Lloret deixi de ser un dels municipis amb la renda per càpita més baixa.
Com a conclusió, el portaveu, Miguel Gracia, ha fet un repàs de diferents crítiques, com ara que no s’hagin fet realitat la residència de la gent gran o la nau d’entitats, que les urbanitzacions estiguin molt deixades o la sensació d’inseguretat que tenen els veïns.
Per la seva banda, el PSC ha celebrat que aquesta temporada turística hagi anat bé, però ha lamentat que s’hagin repetit imatges del passat, com ara turistes fent soroll als carrers de matinada. Sobre la diversificació econòmica, els socialistes consideren que caldria anar més enllà de fomentar també el sector de la indústria.
La principal crítica dels socialistes, però, ha estat l’incompliment de la majoria de mocions aprovades al llarg de tot el mandat, moltes fins i tot per unanimitat.
“Són un govern que diu una cosa, vota una altra cosa i acaba fent una altra cosa”
Francisco Pastor
Com a exemples d’acords per unanimitat que no s’han fet realitat, Francisco Pastor ha parlat del mercat de segona mà, el pla per eliminar la bretxa digital per a les persones grans i la recuperació del trenet turístic.
En el seu torn, Força Lloret també ha fet un repàs global del mandat i ha reconegut que no ha hagut de ser fàcil gestionar tots els efectes de la pandèmia; en aquest sentit, valora positivament l’actuació del govern entorn a la pandèmia, que va tenir en compte els grups de l’oposició per anar tots a una. No obstant això, Lluïsa Baltrons ha remarcat que no es pot perdre la perspectiva i ha recordat que Lloret té molts problemes i la valoració sobre la situació general del municipi no és bona. Entre altres coses, ha criticat la remodelació feta a la plaça Pere Torrent i el mal estat de molts carrers.
“Pensem que cal fer més autocrítica i reconèixer que hi ha moltes mancances. Una de les principals mancances és l’estat de la via pública”
Lluïsa Baltrons
Força Lloret també ha lamentat que hi hagi moltes mocions aprovades per ple que no s’han impulsat, com ara els murals de pintura a les façanes.
Del Govern, els primers en parlar han estat els regidors no adscrits. Cristian Fernández ha posat de relleu que la temporada turística ha estat, en general, bona, tot i que ha reconegut la situació de crisi per l’augment del preu de l’energia, que ha suposat un gran greuge per als empresaris.
“Gràcies als fons Next Generation hi ha 8 milions d’euros que es quedaran a Lloret i serviran per millorar infraestructures molt importants”
Cristian Fernández
Gràcies a aquests fons europeus, Lloret de Mar remodelarà el mercat municipal, millorarà els Jardins de Santa Clotilde i revitalitzarà el nucli antic. A més, hi haurà una actuació important de millora de tota la xarxa pedalable, que a més unirà el municipi amb Blanes.
ERC ha aprofitat el seu torn per fer un repàs de totes les actuacions que ha fet el seu partit durant aquest mandat, en què forma part de l’equip de govern. Un dels punts més destacats, segons Albert Ferrández, ha estat la planificació en l’àmbit de l’Educació, que segurament permetrà comptar amb un nou centre educatiu aviat.
“Difícilment s’havia fet anteriorment, però hem planificat a mig i a llarg termini i això ha fet que els Serveis Territorials d’Educació reconeguin que ens calen més places”
Albert Ferrández
ERC també posat de relleu, entre altres coses, que aviat s’inauguraran les oficines de Promoció Econòmica a l’antiga caserna de la policia local, que s’ha creat un nou model de gestió forestal i emergència climàtica, que s’ha ampliat el parc d’habitatge social, que s’ha creat la regidoria de Salut Pública i que s’ha fet una molt bona gestió per escolaritzar la gran quantitat d’infants i adolescents que han arribat fugint de la Guerra d’Ucraïna.
Des de Junts per Lloret, també han posat èmfasi en com de positiu és per al municipi rebre tants diners a través dels fons Next Generation, ja que són un total de 8 milions directes, a banda dels 11 milions que ha obtingut la Generalitat per poder millorar la connectivitat entre Lloret i Blanes en transport públic i bicicleta.
“Som el municipi del país a qui més diners han donat els fons Next Generation i això no passa perquè sí, això passa perquè hi ha una feina de planificació tècnica i política”
Jaume Dulsat
Junts també han assegurat que tenen un “màster plan” que defineix com ha de ser tot i han explicat que treballen en un nou pla de transformació sostenible del municipi, juntament amb el sector privat, a través de la Mesa Empresarial.
Sobre la residència de la gent gran, que tots els grups han criticat que encara no sigui una realitat, el govern ha matisat que hi estan molt a sobre i que han fet passos endavant, tot i que encara no s’ha pogut fer realitat.
Un altre tema que han criticat diversos grups de l’oposició ha estat la gestió del radar de velocitat que es va instal·lar a l’avinguda Vila de Blanes i que es va acabar retirant per la pressió veïnal. L’oposició considera que es va fer una molt mala gestió al respecte i també lamenta que s’anunciés que es retirarien algunes multes quan s’ha vist que això no és possible.