Les eleccions municipals de Lloret de Mar ronden el 50% de la participació. En els últims quatre comicis, des del 2007 fins al 2019, gairebé la meitat del cens electoral no ha anat a votar.
Si esperem una participació similar el proper 28 de maig, es calcula que aniran a votar unes 11.000 persones. Un cop fet el recompte dels vots, aquests es traduiran en els 21 regidors i regidores que formaran part de l’Ajuntament en els propers quatre anys.
El sistema que es fa servir per repartir aquests regidors es coneix com a Llei d’Hondt. El primer que cal tenir en compte és que, segons aquest sistema, perquè un partit pugui tenir representació municipal cal que hagi obtingut com a mínim un 5% dels vots emesos en total, comptant-los tots, és a dir, els vots vàlids, els vots en blanc i els vots nuls.
Un cop s’ha calculat quins partits sí que tindran regidor, es fa un repartiment proporcional, depenent del nombre de vots totals que ha rebut cada grup. Tal com ens ha explicat el cap dels Serveis Jurídics de l’Ajuntament de Lloret de Mar, David Reixach, per fer el càlcul al nostre municipi, es divideix el nombre de vots de cada partit entre 1, entre 2, entre 3… i així progressivament fins arribar a 21, que és el nombre de regidors total.
Aleshores, s’agafen tots els resultats i els 21 més alts són els que obtenen regidor. David Reixach en posa un exemple, en cas que un partit obtingués 2.000 vots.
“Es comencen a dividir primer entre 1: 2.000 entre 1 serà 2.000 i, si aquest número està entre els 21 quocients més alts, serà un regidor; després es divideix entre 2: seran 1.000 i, si aquest número està entre els 21 quocients més alts, serà el segon regidor”
David Reixach
La Llei d’Hondt és un sistema que també s’aplica en altres països, com França, Bèlgica o Suïssa. Tot i que a priori el sistema busca proporcionalitat, hi ha crítics que consideren que afavoreix els partits que obtenen més vots. “Al final és una fórmula matemàtica, és un sistema que tendeix a la proporcionalitat, però caldria comparar-lo amb altres sistemes, jo no en soc un expert”, afegeix Reixach.
“Els crítics d’aquest sistema diuen que afavoreix més als partits més grans o que compten amb més vots i que no acaba de ser proporcional”
David Reixach
Recordem que les eleccions municipals se celebraran el 28 de maig i al vespre, tant bon punt es fa el recompte, ja es van distribuint els regidors segons la Llei d’Hondt.