Conferència cultural de primer ordre, aquesta setmana a Lloret a càrrec del director teatral Xavier Albertí. Si la setmana passada va parlar sobre el pintor Josep Togores, aquest dijous és el torn d’Ismael Smith.
És l’autor d’una de les obres més impressionants del cementiri modernista: l’escultura del panteó de la família Camps i Nonell. Pren la figura d’una dona amb els braços plegats al damunt del pit, amb els ulls tancats i envoltada d’un roser que adopta la forma de creu. L’escultura, de gran bellesa, transmet serenor i recrea l’atmosfera d’un somni.

Xavier Albertí, ponent de la xerrada, destaca la importància d’Ismael Smith com “un dels grans transformadors de l’art català del modernisme al noucentisme, que té una única escultura pública al cementiri de Lloret”.
Aquesta obra funerària va ser encarregada a l’escultor barceloní Ismael Smith, per Anna Nonell i Garriga, vídua d’Esteve Camp. La seva va ser la unió de dos cognoms que farien fortuna a Cuba. Allà, al 1872, es va fundar una de les marques de rom de més prestigi: el rom Matusalem. La història d’aquesta escultura va inspirar l’any passat una visita guiada que va rebre el nom de ‘La núvia del rom’. Al darrere hi havia l’empresa Amargura Cultura. Un dels integrants, David Barba, assenyala que Smith és “un artista maleït i incomprès, però que ens captiva per la seva estètica i sentiment queer, a més de ser molt actual i polifacètic”.
La xerrada sobre Ismael Smith a càrrec de Xavier Albertí és aquest dijous, 22 de febrer (19h) al Casal de l’Obrera. La setmana que ve serà el torn de la conferència sobre Nicolau Rubió i Tudurí.