Avui, 26 de juliol, se celebra la Diada de Sant Elm, que posa punt i final al gruix d’actes de la festa major d’estiu. Al llarg de dues setmanes, Lloret ha comptat amb prop de 60 propostes lúdiques, culturals, esportives, musicals i tradicionals amb la voluntat de fer poble i sobretot de gaudir i passar una bona estona.

Els principals actes d’avui els organitza la Confraria de Sant Elm, com la missa a la parròquia de Sant Romà, la processó fins a la platja on es farà l’ofrena d’una corona de llorer al mar, la competició d’Optimist i el ball de plaça de concurrència popular.
El patró major, Agustí Blanch, recorda que, oficialment, el dia de Sant Elm no és el 26 de juliol, sinó el 2 de juny; però Lloret sempre s’ho ha fet venir bé perquè tingui cabuda durant la festivitat de Santa Cristina.
Agustí Blanch admet que és un dia enèrgic, carregat d’esdeveniments. El patró major de la Confraria de Sant Elm, mentre repassa l’agenda de la jornada, confessa que un dels aspectes més fatigants són els constants canvis de roba.
Per tant, després de la passada d’obrers d’ahir nit, els actes d’avui comencen a les dotze del migdia amb una missa solemne a la parròquia de Sant Romà. Acabada la cerimònia, es fa una processó des de la plaça de l’Església fins a la platja de Lloret, davant de l’Ajuntament.
Allà, sobre la una del migdia, se surt a mar amb creuer per fer l’ofrena d’una corona de llorer. És una tradició que se celebra a la vila des de fa 25 anys. Es navega per la badia fins arribar a l’altura del carrer Sant Elm, ubicat a la meitat del passeig Jacint Verdaguer. Un cop allà, es fa l’entrega de la corona, un símbol en memòria d’aquelles persones que van perdre la vida a la mar. Com diu el patró major de la Confraria, Agustí Blanch, és un acte per inculcar el respecte cap al mar, sense renunciar a la valentia.
La jornada continua amb el 34è trofeu Sant Elm. És una regata d’embarcacions de classe optimist per a alumnes de l’escola de vela. La competició es fa amb aquests vaixells de dimensions reduïdes, perquè els més joves també tinguin un paper actiu en la festa.
Els actes coordinats per la Confraria de Sant Elm culminaran amb el Ball de Plaça popular d’aquesta tarda. Primer n’oferiran un tastet al pati de l’hospital sociosanitari perquè el puguin gaudir les persones que no poden desplaçar-se fins a la plaça de la Vila. Això serà a primera hora de la tarda. El ball en si començarà a dos quarts de vuit, com sempre, a la plaça de l’Ajuntament. En aquest ball de concurrència popular, hi pot participar la canalla i així sentir-se com una obrera o un ballador més. Els més menuts segueixen els passos de la dansa de les quatre parelles adultes.
Qui posa música a la dansa és la cobla La Principal de la Bisbal, que en acabat, cap a les vuit del vespre, oferirà una audició de sardanes a la mateixa plaça de la Vila. I també La Principal de la Bisbal, però en format d’orquestra, serà l’encarregada del concert que tancarà la jornada després dels focs artificials. Serà cap a les onze de la nit a Sa Caleta amb entrada oberta a tothom.