La Comissió d’Atenció al Dol de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) organitza una xerrada titulada Dol per suïcidi. Es farà aquest dijous a la tarda, a partir de les sis, i es podrà seguir de manera telemàtica o bé presencialment a l’Hospital de Calella.
La sessió està oberta a tothom, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre el tema del suïcidi, que encara és un tema tabú a la nostra societat, tal com apunta la infermera Anna Solanes, coordinadora de la Comissió d’Atenció al Dol de la CSMS.
“Si el procés de dol és un tema tabú, per suïcidi és el tabú dels tabús”
Anna Solanes
En els últims 50 anys, es calcula que els suïcidis s’han incrementat un 60% i està entre la primera i la segona causa de mort entre les persones de 15 a 29 anys. Moren de mitjana, una desena de persones al dia, que al llarg d’un any representen 800.000 persones arreu del món i 500 a Catalunya. Cada mort per suïcidi afecta entre 6 i 14 familiars.
Són xifres que preocupen molt i que s’han vist incrementades arran de la pandèmia. Per això es considera molt important conscienciar la població, ja que per cultura i tradició el suïcidi s’ha considerat una manera impura de morir.
“Es necessita sensibilitzar i conscienciar la societat perquè és un problema de salut pública”
Anna Solanes
A la xerrada, es parlarà sobre el suïcidi i es mostraran quins són els recursos actuals d’acompanyament al dol per aquesta causa de mort. Un dol que sol ser més complicat que la resta.
“Les persones que estan en dol perquè algú s’ha suïcidat es pregunten amb més freqüència el perquè, hi ha un sentiment de culpa i de vergonya i tenen un estat de xoc més intens i prolongat”
Anna Solanes
La xerrada sobre el dol en cas de suïcidi anirà a càrrec d’Andrea Millet i Esther Berloso, psicòlogues de l’Associació Mans Amigues de la fundació Hospital de Mataró. La sessió està patrocinada per la Funerària Cabré i Junqueras.
Qui vulgui assistir-hi, s’ha d’inscriure al al web de la Corporació o bé per correu electrònic, a [email protected], indicant nom, cognom, DNI i correu electrònic de contacte, així com indicar si s’assistirà a la sessió de manera presencial o en format online.