Nou persones han mort ofegades al mar i en rius el 2018 a les comarques gironines, dues de les quals a Lloret de Mar. És l’any amb menys mortalitat en medis aquàtics des del 2015, quan es van haver de lamentar 17 víctimes mortals. L’any més fatídic va ser el 2017, amb 19 víctimes. En el conjunt de Catalunya, la xifra del 2018 és de 41 persones.
El Diari de Girona es fa ressò de l’informe anual de la Reial Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme sobre ofegaments en medis aquàtics.
Pel que fa a les morts d’aquest passat any, cal destacar que vuit han estat a la Costa Brava. Es tracta de persones que han perdut la vida a Blanes, Lloret de Mar, Palamós, Port de la Selva, Roses, Sant Feliu de Guíxols i Torroella de Montgrí. L’altra víctima es va donar al riu de Sant Miquel de Campmajor.
A Lloret, l’estiu passat es van haver de lamentar dues víctimes en aquest sentit. Són dues dones, de 79 i 74 anys i de nacionalitat espanyola, que presentaven patologies prèvies. La primera, va morir ofegada a la platja del centre de Lloret; una setmana més tard, l’altra dona va morir ofegada a Cala Canyelles. En tots dos casos, hi havia bandera verda arreu del litoral.
Les dades catalanes de l’informe d’ofegaments del 2018 mostren que 41 persones van morir per ofegament. Es tracta del tercer punt d’Espanya on van perdre la vida més persones a causa d’aquest tipus de fet.
Quant a les víctimes, el perfil apunta al d’un home, majoritàriament de nacionalitat espanyola i de més de 55 anys. Pel que fa al medi on es van produir més baixes, el 59% van ser a la platja; un 10% en piscines, entre altres. I el 70% dels fets es van donar en zones sense vigilància. La província catalana amb més difunts va ser Tarragona, on el 2018 van morir ofegades 23 persones.