La lloretenca Silvia Mena, de 29 anys i doctora en Electroquímica, ha rebut el VIIIè Premi Antonio Aldaz a la millor tesi doctoral en l’àmbit de l’electroquímica. Uns guardons convocats pel grup d’Electroquímica de la Reial Societat Espanyola de Química.
Després de graduar-se en Química a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Silvia Mena va fer el doctorat amb una beca PIF, que són beques destinades al personal investigador en formació. La tesi, que tracta sobre la valorització electroquímica del CO2, la componen sis articles que va publicar en revistes científiques al llarg de quatre anys.
Ella mateixa ha explicat que la intenció era aprofitar el CO2 de l’atmosfera per a altres usos. En concret, van demostrar que es podria fer servir per crear antiinflamatoris com l’Ibuprofen o el Naproxen.
En el nostre dia a dia trobem l’electroquímica constantment, per exemple en els cotxes elèctrics o en les tractaments per als diabètics. Silvia Mena, però, remarca que volia centrar-se en una part més sostenible de l’electroquímica i per això va voler estudiar la possibilitat de donar una segona vida a un element tan contaminant com és el CO2.
“Podem fer dues coses: no utilitzar res que generi CO2 o bé el CO2 que ja tenim, reutilitzar-lo”
Silvia Mena
Tot i que els resultats van ser bons, Silvia Mena reconeix que falta finançament per poder desenvolupar l’estudi. De fet, la investigadora lloretenca reconeix que és molt difícil dedicar-se a la ciència, no només a Catalunya sinó a tot l’Estat espanyol, ja que s’hi dediquen pocs recursos.
Actualment, Silvia Mena treballa a la UAB com a investigadora post-doctoral amb una beca Margarita Salas, que és una beca que entrega l’Estat espanyol per a joves investigadors.
Tot i així, no ha deixat de banda el projecte de la seva tesi i, de fet, aviat el presentarà en l’acte d’entrega del Premi Antonio Aldaz, que es farà en un congrés a Ciudad Real.