Aquesta setmana s’ha posat en marxa la campanya #COVIDSPOILER a Lloret de Mar, impulsada per la Creu Roja i la Generalitat, amb el suport de l’Ajuntament. L’objectiu és posar el focus d’atenció en els joves perquè es posin la mascareta quan són al carrer per evitar la transmissió del coronavirus.
Al conjunt de Catalunya s’han desplegat 1.000 persones per executar la campanya, entre voluntariat i treballadores joves. A Lloret són 12, que es desplacen en parelles per diferents punts de la vila. Hi són cada tarda i s’adrecen a joves, per fer-los veure la importància de dur posada la mascareta.
La Jovita Martori, una de les joves contractades explica que la campanya incorpora jocs per accentuar la importància de la “distància social”. La Sara García assenyala que “Lloret és el meu poble, vull que estigui protegit i que no hi hagi més contagis, em molesta veure que hi ha gent que no es posa la mascareta quan jo sóc responsable”.
Els joves responen bé a la campanya de la Creu Roja. Reconeixen que no sabien que “era tan fàcil contagiar-se” sense la mascareta, però n’hi ha que opinen que “és molt fàcil donar la culpa als joves (dels rebrots) quan la culpa és de tots”.

Els joves contractats per la Creu Roja a Lloret es passegen cada tarda pel casc antic, la platja, fenals i altres indrets. Ho faran fins el 15 de setembre. Per poder dur a terme aquesta tasca, el passat dimarts van estar fent sessions formatives a la Creu Roja.
Compten amb el material necessari per a cada equip: mascaretes, el gel hidroalcohòlic d’ús propi, un telèfon mòbil i una tauleta per mostrar estadístiques. Porten estris didàctics, com un metro per mesurar el metre i mig de distància mínima, un esprai d’aigua i pots per fer bombolles de sabó. Són per demostrar als joves que, si porten la mascareta, el nas i la boca estan protegits a la possible entrada del virus i l’aire que s’expira no surt a l’exterior.
Segons la Generalitat, el passat mes de març el percentatge de casos positius de COVID-19 en joves d’entre 10 i 29 anys era només del 6%, mentre que al mes de juliol va augmentar fins al 26%. Per la seva banda, els joves que tenen de 20 a 39 anys d’edat s’ha passat d’un 15% fa cinc mesos a un 40% en l’actualitat. Això ha mogut l’administració pública catalana a engegar aquesta campanya que pretén arribar a uns 100.000 joves fins al 15 de setembre.
L’acció s’està fent prioritàriament en poblacions costaneres com Lloret o Blanes, on hi ha major afluència de joves, més densitat poblacional i on es concentren espais de major risc vinculats a activitats lúdiques i d’oci.