La Taula Gironina de Turisme ha reprès avui els anomenats Debats 2020, que van començar al gener i que es van haver d’aturar al març per la pandèmia. Una iniciativa que va néixer amb la voluntat de debatre els principals reptes de futur del turisme a la província. La jornada d’avui es titula Turisme i economia.
Una jornada que, atesa la situació de pandèmia, es fa de manera semivirtual, amb seu a Platja d’Aro, però que tothom pot seguir en directe a través de les plataformes Zoom o YouTube, on quedarà penjada tota la jornada.
La crisi del coronavirus ha obligat a repensar el format, però també a adaptar-ne el contingut. De fet, en el calendari inicial la tercera jornada s’havia de dedicar a l’arquitectura i l’urbanisme, però s’ha prioritzat avançar la d’economia.
La conferència inaugural s’ha titulat Nous temps per a la Costa Brava, i ha anat a càrrec de Joan Cals, catedràtic emèrit del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona. La jornada ha seguit amb dues taules rodones: La perspectiva econòmica del turisme a Girona i Anàlisi de les eines de política turística.
Quan acabi tot plegat, arribaran les conclusions, a càrrec de la degana d’Economia de la Universitat de Girona (UdG), Anna Garriga. Jordi Martí explica que precisament un aspecte a remarcar d’aquests debats és que tots compten amb unes conclusions a càrrec de diferents degans de la UdG que es posaran en comú al debat final, que es farà a Lloret.
El president de la Taula Gironina de Turisme, Jordi Martí, recorda que l’objectiu no és tant crear noves línies estratègiques, sinó influir en el pla estratègic de l’Agència Catalana de Turisme. Un pla que a grans trets segueix vigent, tot i que s’haurà de prolongar en el temps. En aquest sentit, Jordi Martí reconeix que a curt termini potser sí que caldrà buscar noves línies d’actuació, però, sigui com sigui, insisteix en què el més important de tot és que la taula pugui influir en aquests plans.
“El que tenim clar és que des de la Taula Gironina de Turisme volem influir en el desenvolupament del pla estratègic de l’Agència Catalana de Turisme”
Jordi Martí
El dos primers Debats 2020, que sí que es van fer quan estaven programats, van servir per analitzar l’oferta turística actual al territori i per tractar la relació del turisme amb el paisatge i el medi ambient. Després del d’avui, quedaran pendents el d’arquitectura i urbanisme a Olot, l’1 de desembre, i la cloenda, el 10 de desembre a Lloret.

Aquestes jornades, que porten per títol El turisme de les comarques gironines, a debat són hereves dels debats Costa Brava, celebrats els anys 1976 i 2004. En aquesta ocasió, però, la intenció és copsar una visió més àmplia de totes les comarques gironines.